Адвокат спаси Цветанов от второ обвинение

Юлиан Христов 05 юли 2013 в 11:38 5568 13

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не получи второто си обвинение, за което беше привикан днес в Столичната следствена служба. 

Причината е опит на следователите да лишат Цветанов от адвокатска защита, за което е поискан отводът им.

Адвокат Менко Менков е поискал отвод на следователите, които са работили по обвинението на Цветанов. Той твърди, че те са направили опит да оставят Цветанов без адвокат като го довели принудително в Следствието с мотива, че трябвало да бъде разпитан като свидетел.  

Менков заяви, че е поискал отвод на следователите и прокуратурата определила иска като правилен, като определила действията на следователите като незаконосъобразни. Адвокатът смята да сезира ВСС и международни институции за опита, с който се целяло Цветанов да остане без защита. Според Менков в случая става въпрос за упражняването на репресия върху бившия вътрешен министър. "Такива следователи не могат да водят досъдебното производство", коментира адвокатът.

"Започнаха да подлагат мен и адвоката ми на истинска репресия като начин на отношение на някои от хората, които планират този сценарий. Това, което е недопустимо, е да се упражняват инструменти спрямо моя адвокат – само преди няколко дни той беше доведен принудително тук, в следствието", коментира на свой ред Цветанов.

Въпреки че Цветанов все още не е обвиняем, адвокатът му определи обвиненията като несъстоятелни. Той се позова на решение на Конституционния съд от 1998 година, с което се пояснява, че министърът на вътрешните работи като представител на изпълнителната власт има пълна оперативна самостоятелност и не е длъжен да подпише разрешение за използване на СРС, въпреки че то е издадено от съда. Адвокат Менков препоръча на всички следователи в следствената служба да прочетат книгата на бившия шеф на Националното следствие Бойко Рашков от 2010 г., в която подробно е описано защо един министър на вътрешните работи може да откаже да подпише разрешение за използване на СРС. 

Цветанов за пореден път заяви, че е невинен. Според него с такова обвинение би следвало да бъдат всички бъдещи и бивши министри. "Когато е имало различни министри, всеки е слагал "Не" и е могъл да спре използването на СРС", обясни Цветанов. Той припомни, че когато лидерът на ГЕРБ бил главен секретар на МВР постоянно е получавал оплаквания за това, че министърът не е разрешавал използване на СРС, въпреки че за тях се е произнесъл съдия. 

Цветанов заяви, че не си спомня "за какво става на въпрос" по разследването срещу бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Въпреки това той припомни, че този човек е бил в ареста и срещу него е имало повдигнати обвинения, което означава, че разследването срещу него не е било осуетявано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!