Отнемат имущество без присъда

Мадлен Шишманова 16 февруари 2012 в 17:37 1336 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Държавата ще конфискува имущество и без влязла в сила присъда. Това гласи законопроектът за конфискация на незаконно придобито имущество, внесен от ГЕРБ. Ще бъде конфискувано имущество на лица, привлечени като обвиняеми по наказателно производство за някое от следните престъпления: тероризъм, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, кражба, грабеж, длъжностно присвояване, неизгодна сделка, наркотици, укрити данъци. За конфискация трябва да има разминаване между доходи и реално имущество в размер минимум на 250 000 лева. Имуществото трябва да е придобито през предходните 10 години. Проверката за за несъответствие между имуществото и доходите ще започва при повдигане на обвинение, а процедурата ще тече паралелно с наказателното производство.
„Очакването към подобен закон е да подобри съпротивителната сила на държавата срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи, да допринесе за възстановяването на на общественото очакване за справедливост, на върховенството на закона и доверието в институциите, в частност и към съдебната система”, заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева по време на дебатите. „В досега действащия закон проверката започва с привличането на едно лице като обвиняем. Проверката, която установява дали това лице изобщо има имущество”, отбеляза Красимир Велчев от ГЕРБ. „Защото ако се чака повдигането на обвинението с обвинителен акт и внасянето му в съда, от привличането на едно лице като обвиняем, може да мине година, година и нещо. Нали се сещате, че за това време това имущество вече няма да го има”, акцентира в дебата Велчев.
Законопроектът беше гласуван на първо четене в пленарна зала. Той мина със 121 гласа "за", 70 "против" и 10 "въздържал се". Мнозинството отхвърли предложен от ДПС законопроект.
Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите, гласували "за".
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови