Отложиха делото за Синята зона заради вестникарски изрезки (видео+снимки)

Юлиан Христов 07 декември 2012 в 11:26 1808 1

Музикантът Дичо оповести пред протестиращите отлагането на делото. Снимка: Сергей Антонов
Музикантът Дичо оповести пред протестиращите отлагането на делото. Снимка: Сергей Антонов

Делото срещу новите правила за паркиране в София беше отложено и насрочено за 25 януари. 

Причината за отлагането са внесените допълнителни доказателства от граждани и Центъра за градска мобилност, за които съдът даде 14-дневен срок на страните да се запознаят с тях. Съдът поиска и отсрочка за да може да прецени дали новите доказателства са съотносими към делото.

Пенчо Пенчев, който е жалбоподател в процеса, внесе три тома с писмени доказателства - изрезки от вестници и писма, част от кореспонденцията му със Столична община от 2008 година, където той описва "безобразията", които ставали пред гаража му в центъра на София. Друг буден гражданин - Красимир Иванов, поиска да приложи по делото брой на вестник "24 часа", в  интервю за който кметът Йорданка Фандъкова обяснява, че приходите от Синята зона отиват за модернизация на градския транспорт. "Ние не сме длъжни да издържаме градския транспорт", смята Иванов.

От Центъра за градска мобилност пък приложиха отчет за положителния ефект на новото разделение на Синя и Зелена зона на столицата. 

Отлагането на делото отприщи недоволството на събралите се на протест пред Административния съд в София граждани, които заподозряха умишлено протакане на процеса. Анжелика Цокова от гражданско движение ДНЕС смята, че Столична община умишлено портака делото, след като внесените от Центъра за градска мобилност днес доказателства са предоставени в един екземпляр при условие, че страните по делото са повече. Това, според нея, показвало, че умишлено е търсен ефектът от отлагане на делото. "Чакат хората да каталясат и накрая да си купят винетки и да се примирят. Искат да удължат агонията на софиянци", коментира Цокова.

Според нея внесените допълнителни доказателства и от страна на отделни граждани, които са страни в процеса, също е целенасочено. Цокова обясни, че така, във всеки един момент, някой може да реши да внася нови и нови доказателства и отлагането на делото да продължи до безкрайност.

За да ги подкрепят бяха дошли музикантите Дичо, Силвия Кацарова и Йордан Караджов. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови