Отбелязваме 140 години от гибелта на Апостола

Елица Мартинова 18 февруари 2013 в 07:02 1760 3

Васил Левски
Васил Левски

България отбелязва 140-годишнината от обесването на Васил Левски.

Датата ще бъде чествана в редица градове. По традиция в родния град на Апостола – Карлово, ще има заря-проверка, посветена на живота и делото на Левски. В Карлово днес започват снимките на игралния филм „Васил Левски“ на Максим Генчев.

Чествания ще има и в старата столица Велико Търново. Пред паметника на Васил Левски в града ще се проведе общоградско поклонение. В памет на идеолога на Освобождението там ще бъде поставена изложба с цитати от тефтерчето и речите му, озаглавена „Думите на Апостола“.

Васил Иванов Кунчев, известен с псевдонима си Васил Левски, е най-знаменитият български революционер и идеолог на борбите за Освобождение. Роден е на 18 юли 1837 г. и е загинал на 18 февруари 1873 г. в София. Основател е на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет.

Той пътува до всички точки на страната, за да проповядва идеята за „чиста и свята република“. Създава мрежа от тайни районни комитети и е главният координатор в подготовката на революционните борби.

Други негови прякори са Апостола, Дякона и Джингиби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!