От 2013 г. НЗОК ще плаща за скъпите стави и импланти

Борислава Славова 20 септември 2012 в 16:13 6758 1

Пламен Цеков. Снимка: БГНЕС
Пламен Цеков. Снимка: БГНЕС

През 2013 г. здравната каса ще покрие голяма част от най-скъпите консумативи за лечение, обяви управителят НЗОК д-р Пламен Цеков.

Цените на някои надхвърлят 2000 лв. Сред консумативите са импланти, раменни и коленни стави, стабилизатори на гръбначния стълб, каза Цеков на брифинг след конференция за неравенствата в системите на здравеопазване в новите членки на евросъюза. Той уточни, че касата няма да поема разходи, свързани с винтове, плаки и игли, тъй като те не били толкова скъпи.

Цеков коментира и негативната реакция на БЛС по повод предлаганата от него нова методика за финансиране на болничната помощ. Главната причина за недоволството на съсловните организации е идеята болниците да лекуват определен предварително брой пациенти по зададено количество диагнози, в рамките на фиксиран бюджет за всяко тримесечие. Проблемът идва при надвишаване на бройката.

Според председателя на лекарския съюз Цветан Райчинов, организацията вече подготвя писмените си предложения, с които ще оспори новата методика. По думите му касата трябва да намери начин да увеличи събираемостта на здравните вноски, вместо да въвежда ограничаващи лекарите и пациентите правила за финансиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews