Свалят цените на 74 лекарства

09 септември 2012 в 17:10 1810 1

Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС

След извършени проверки на Комисията по цени и реимбурсиране до 14 дни 74 лекарства ще имат нови по-ниски цени, заяви по БНР министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Като намалението на цените варира от 5 до 85 процента.

Министърът даде пример с лекарствен продукт от групата на тевакуел, който е намален четири пъти - от 212 лева на 52 лева. Значително е понижена цената и на лекарствени продукти в групата за диализно лечение. Старата цена е от 1200 лева, а новата е 900 лева.

С тези нови 74 лекарствени продукти вече 400 лекарства имат нови по-ниски цени след извършените проверки от Комисията по цени и реимбурсиране. Нашите промени, които касаят именно регистрирането на цена и реимбурсирането от здравната каса, знаете, че предвиждат и тази служебна проверка да се извършва на шест месеца, а не на една година, както е сега, каза министър Атанасова.

Според нея, ако Националният съвет по цени и реимбурсиране е със седалище Плевен, това "сериозно ще затрудни работата". Но единствено Народното събрание ще реши този въпрос с предстоящото второ четене на закона, заяви тя.

Предстои на съвместното правителствено заседание между България и Израел да бъде подписан план между двете държави за сътрудничество в областта на здравеопазването, в областите обществено здравеопазване и контрол и превенция на заразните болести, спешната медицина, лечение на СПИН.  И с това министър Атанасова се надява да почерпим добрите практики от тази страна, особено в спешната помощ, където Израел има големи постижения.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови