Осъдиха лекар на 4 г. затвор заради грешна диагноза

Вероника Шербанова 27 март 2013 в 17:20 3079 3

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

Лекар от Силистра беше осъден на 4 години затвор заради неправилно поставена диагноза, вследствие на която пациентът е починал.

През май 2012 г. 42-годишният Димитър Александров от Калипетрово бил откаран в Спешния център на болницата в Силистра с болки в стомаха, повръщане и стягане в областта на гърдите. Дежурният лекар д-р Марин Райчев поставил диагноза остър гастрит, без да премери кръвното налягане на пациента и без да му направи електрокардиограма.

Д-р Райчев предписал на Димитър Александров хапчета за стомах и му препоръчал да поиска направление за гастроентеролог от личния си лекар.

Александров отишъл в поликлиниката, където в коридора срещнал джипито си д-р Тихомир Трихонов. Пациентът обяснявал какви са оплакванията му, когато изведнъж започнал да хърка, паднал на земята и издъхнал.

Разследването показало, че мъжът е бил с инфаркт и че смъртта му е настъпила заради немарливо изпълнение на служебните задължения от страна на д-р Марин Райчев, който не е направил щателна оценка на здравословното състояние на пациента и не е направил необходимите в случая изследвания, преди да постави диагнозата.

Силистренският окръжен съд е оневинил личния лекар на починалия д-р Тихомир Трихонов.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в 15-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!