Орешарски се отказа от агенция по туризма, търси зам.-министър

Нели Чолашка 04 юли 2013 в 14:28 2399 2

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Ще бъде назначен заместник министър, който ще отговаря за туризма, обяви премиерът Пламен Орешарски след срещата си с представители на туристическия бранш в Министерския съвет.

Първоначално Орешарски обяви, че ще има агенция по туризма.

Той обясни днес, че засега ще се запазят съществуващите структури, за да не се пречи на започналия вече активен туристически сезон и обеща, че новият зам. няма да е партийно назначение, а ще е човек от бранша.

„Уточнихме се да продължим дискусиите през есента, когато ще говорим за дългосрочни стратегии в бранша и за институционалната рамка, в която той ще се управлява – агенция, министерство или сегашната структура“, уточни премиерът.

Той е възложил на новия вицепремиер Даниела Бобева да събере всички предложения за спешни промени, касаещи туризма.

Ще бъде изготвен доклад за състоянието и подобренията в бранша и на тази основа на следващо заседание на Министерския съвет ще се предприемат конкретни мерки, обеща Орешарски.

От бранша се оплакаха, че има забавяне в двете експертни комисии по категоризация.

„С моя заповед е упълномощен човек, който ще подписва, така че няма да има никакво забавяне относно категоризацията. Прави се всичко възможно“, успокои ги министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Той коментира забавянето в обществените поръчки, които са за реклама, като обвини за това бившите управляващи:. „Не знам защо в края на мандата на ГЕРБ не са били подписани тези договори за около 14 млн.лв. В момента са изразходвани около 6 млн. лв. средства от бюджета, но ви уверявам че в края на тази седмица, или в началото на следващата всички обществени поръчки ще бъдат подписани, за да бъдат всички спокойни и да има добър туристически сезон“.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови