Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Орешарски се оплете за чистката сред чиновниците

13 октомври 2013 в 16:29 4718 7

Орешарски и Чобанов  в УНСС . Снимка: Лъчезар Ангелов
Орешарски и Чобанов в УНСС . Снимка: Лъчезар Ангелов

„Все още дискутираме кои звена припокриват своите функции и как могат да бъдат оптимизирани. Никога не сме коментирали механично съкращение от 10%”, заяви днес премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Шумен след среща с областния управител, кметове и депутати от областта. Той каза, че очаква мнението на министрите, тъй като те имат най-добра представа кои звена в администрацията работят добре, кои се припокриват и ще направят съответните предложения за подобряване на работата.

Казаното днес от премиера драстично се разминава със съдържанието на писмото, изпратено от финансовия министър Петър Чобанов до всички министерства и други институции - разпоредители с бюджетни средства. Независимо дали кабинетът е "коментирал механично съкращение от 10%", в писмото, за което OFFNews съобщи, Чобанов се обръща към ведомствата със следните думи: “Разчетите за размера на средствата за заплати по проектобюджетите Ви следва да бъдат изготвени при 10% съкращение на числеността на персонала от 01.01.2014 г“. Очаква се мярката да засегне над 40 000 души в администрацията, която по груби оценки наброява 440 000 души в държавата. Според източници в самата администрация, целта на чистката е да се отстранят "подводниците" на предишното правителство в институциите.

„Фискалните икономии не са самоцелни. Стремежът е да се подобри функционирането на администрацията като цяло и да се оптимизира работата“, коментира днес премиерът.

По-рано Орешарски даде малко по-различна версия на готвените съкращения: „В проектобюджета за следващата година предвиждаме по-малко, сигурно с около 10%, но средно, по отделни ведомства е различно."

Помолен да коментира твърдението на Томислав Дончев (ГЕРБ), че има опасност през 2014г. да не се усвои нито лев от еврофондове, премиерът каза: „Не се хващайте на такива новини. Това практически не е възможно, тъй като през 2014г. и 2015г. се доусвояват средства по отминаващата финансова перспектива”.

Министър-председателят каза още, че се очакват коментарите на Брюксел по изпратената ревизирана версия на Споразумението за партньорство (договорът на България с ЕС за евросредствата за страната в периода 2014 - 2020). „Отразихме сериозните бележки, които имаше към версията, която представи служебният кабинет. След като получим коментарите, ще можем да отразим и тях и да влезем в разговори с ЕК. Във времево отношение сме не по- зле от останалите страни, движим се без изоставане”, каза още премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews