Орешарски: Кадровите решения не се обсъждат публично

Вероника Шербанова 21 септември 2013 в 15:14 3280 3

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

Няма страна, която да обсъжда кадровите назначения публично, особено ако става въпрос за назначение в по-специални служби. Това заяви пред БНР премиерът Пламен Орешарски по повод назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Може би хората виждат, че решенията се вземат на заседанията на Министерския съвет и е хубаво да се дават примери, примерно решението за „Х“ е взето въпреки мнението на кабинета. Другото е политиканстване, коментира Орешарски.

Ако ми посочите обществените обсъждания за кадрови назначения в началото на 90-те години, може би ще отчета като грешка това, че повечето управленски решения не ги обсъждаме обшествено. Това не е нормална практика. Не знам някъде в европейска страна да се обсъждат публично кадрови решения, подчерта премиерът.

Орешарски коментира и изказването, според което интервютата за чужди медии не създават добра представа за България.

Бих отправил призив към всички общественици да не смесваме толкова темите за вътрешно-политическата информация и външните ни изявления. Не е хубаво, когато навън изкарваме картината по-черна, отколкото всъщност е. Не искам да кажа, че трябва всичко да се приглажда, а да бъдем откровени, разбира се. Сами си правим лоша услуга, понякога, с по-остра критика, отколкото заслужаваме.Много бих се радвал, ако всички ние малко повече държим на една добра представа за нашата страна. Всъщност, нали знаете – истината никога не е само черна или само бяла. Тя винаги е шарена. И понякога се престараваме със самокритичност, която ни играе лоша шега, посочи Орешарски.

Приоритет на бюджета за 2014 година ще бъде защитата на най-узвимите социални групи – пенсионерите, хората с увреждания, подрастващите, допълни той. Мерките обаче ще са ограничени, тъй като приходите в новия бюджет няма да са много по-различни в сравнение с тази година.

Приоритети ще са още образованието и намаляването на безработицата.

Предстои да бъде въведено швейцарското правило в пенсионната реформа, подкрепа на временната заетост в усилията на нови работни места. Ще се откриват повече устойчиви, а не временни работни места, подчерта премиерът.

Притеснително е като цяло състоянието на българската енергетика. Заварихме огромна задлъжнялост в сектора и дълговете на всички участници вероятно надхвърлят 5 млрд. лева, а това застрашава устойчивостта на цялата система, коментира Пламен Орешарски.

По повод на концентрацията на държавни пари в КТБ Орешарски посочи, че служебният е приел наредба в тази посока и все още тече 6-месечния срок, в който всички държавни предприятия трябнва да приведат в ред депозитите си в банките.

Скорошен доклад на финансовото министерство показа сериозен напредък в тази посока и констатираната концентрация на депозити в две банки вече е намалена, коментира министър-председателят.

Премиерът отказа да коментира акцията на ДАНС и прокуратурата в офисите на Богомил Манчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!