Орешарски: Мрачните интервюта пред чужди вестници не помагат на България

Елица Мартинова 20 септември 2013 в 13:46 4560 14

Der Standard
Der Standard

"България има нужда от законодателни изменения, добри практики и промени на законите. Има нужда от добри сигнали за развитие на бизнес климата, а не от интервюта в чужди вестници, в които се повтаря,  че в България всичко е нагоре с краката, че всичко е корумпирано -тогава няма да дойдат инвестиции."

Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Орешарски след  дискусиите по управленската програма на кабинета.

Запитан кого визира, в кулоарите на парламента Орешарски отвърна: "Ако следите водещите световни издания ще разберете сами кой създава антиреклама за инвестиционния климат у нас, отговори премиерът на въпрос кого точно визира, когато говори за вредната практика да се критикува страната ни от чужбина”.

Думите му идват само седмица, след като шефът на КФН Стоян Мавродиев и бизнесменът Иво Прокопиев си размениха задочни нападки в интервюта за австрийския вестник Der Standard.

Пред изданието шефът на КФН обяви, че е подал сигнал в прокуратурата срещу Прокопиев и бившите министри Трайков и Дянков, касаещи ощетяване на държавата с 87 млн. лева.

Ден след това интервю Прокопиев също потърси трибуната на всекидневника, за да отговори косвено на Мавродиев, като го обвини, че е оказвал системен натиск върху австрийската компания VIG и по този начин я е принудил да продаде пенсионното дружество "Доверие". В изказването си за Der Standard бизнесменът изтъква още, че демокрацията в България е само фасада за интересите на определени олигархични кръгове.

В последните месеци Der Standard се превърна в любима трибуна за български политици и бизнесмени. Пред изданието се е изказвал шефът на КТБ Цветан Василев и дори президентът Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!