Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Оранжев код в четири области заради силни валежи

Вероника Шербанова 09 декември 2012 в 08:55 1624 0

Обилни снеговалежи за днес прогнозират метеоролозите. Снимка: БГНЕС
Обилни снеговалежи за днес прогнозират метеоролозите. Снимка: БГНЕС

Оранжев код заради обилни снеговалежи е обявен в четири области на страната, в други шест области е обявен жълт код за опасни явления.

Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Оранжевият код важи за областите Пазарджик, Благоевград, Кърджали и Смолян, а жълтият – за областите София, София–област, Перник, Кюстендил, Монтана, Видин.

Валежите, започнали от запад, постепенно ще обхванат цялата страна. В северозападните райони и по високите полета на Западна България дъждът ще преминава в сняг. В останалата част от страната ще превали дъжд, като с понижението на температурите в по-голямата част от Северна България, Западна Тракия и по долината на река Струма ще премине в сняг.

В Източна България ще духа умерен и временно силен вятър от югоизток, а в Западна България - от северозапад. В Дунавската равнина вятърът ще бъде умерен и силен и с него в страната ще нахлува студен въздух.

Максималните температури ще бъдат между 1°и 3° в северозападните райони и високите западни полета и до 10°-12° в Югоизточна България и по Черноморието. Минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за декември, след пладне от запад ще започне да се повишава.

В района на София дъждът ще премине в сняг. Сутрешната температура ще е максималната за деня, а до вечерта ще застудее и ще достигне до минус 5°.

В планините ще бъде облачно и ще вали сняг, а видимостта ще бъде намалена. Поради временното повишение на температурите във височина, преди обяд в по-ниските части на Родопите, Странджа и Източна Стара планина за кратко ще вали дъжд. Значителни ще бъдат валежите в Рило-Родопската област – на много места до 30-50 л/кв. м и там ще се образува снежна покривка.

Ще духа бурен и ураганен югозападен вятър, който постепенно ще започне да се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Максималната температура на 1200 метра ще бъде 1-2°, а на 2000 метра – минус 3°.

Над Черноморието ще бъде облачно и доста ветровито. Ще духа умерен и временно силен югоизточен вятър, който след пладне и вечерта ще се ориентира от северозапад-север и там ще застудее. Ще завали дъжд, който с понижението на температурите за кратко ще премине в сняг. Максималните температури ще бъдат около 10°-12°. Температурата на морската вода - от 9° до 11°. Вълнението на морето ще бъде около 4 бала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!