Oпашки за безплатна храна

Вероника Шербанова 13 септември 2012 в 18:02 2344 2

С опашки започна раздаването на храни за социално слаби. Снимка: БГНЕС
С опашки започна раздаването на храни за социално слаби. Снимка: БГНЕС

Раздаването на храни за социално слаби хора започна днес с опашки пред редица центрове на БЧК в цялата страна.

Хранителни продукти може да получи всеки, включен в списък, изготвен от Агенция за социално подпомагане, срещу документ за самоличност и подпис. 

Продуктите ще бъдат раздавани на два транша. Първият започва днес и ще продължи до 2 октомври, в 337 пункта в цялата страна.

Всеки пакет съдържа над 12 кг продукти от първа необходимост – брашно, ориз, спагети, обикновени вафли и бисквити.

Право да получат помощи имат 308 000 души, близо 17 000 от които в София, обясни директорът на Българския Червен кръст Христо Григоров, който проследи предаването на хранителните продукти в пункта на БЧК в столичния квартал „Стрелбище“.

„Раздаването на помощите ще се извърши от около 5000 доброволци на БЧК. В столицата те са разпределени в 12 пункта на Червения кръст. Оттук нататък да стискаме палци всички баби и дядовци да са живи и здрави, да си получат продуктите“, каза той.

Храните са български храни и са опаковани, изследвани и с гарантирано качество, заяви земеделският министър Мирослав Найденов, който също присъства на стартирането на първия транш.

„Инициативата се случва за 5 поредна година, като този път бюджетът е три пъти по-голям от обикнновено - 42 млн. лв. Съдействие от страна на БЧК е от голямо значение – участват много млади хора, доброволци, които да могат да занесат големите тежки пакети с храни, ако се налага“, допълни министърът.

Вторият транш ще продължи от 24 октомври до 23 ноември. В случай, че останат нераздадени продукти, те ще бъдат дарени на социални и психиатрични заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови