КЗК: Хората имат право да демонтират радиаторите си

Нели Чолашка 03 юни 2013 в 11:38 3249 1

Парното. Снимка : БГНЕС
Парното. Снимка : БГНЕС

Отмяна на забраната за демонтиране на радиаторите, поиска Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Тя се е самосезирала за текстове в Закона за енергетиката и в Наредбата за топлоснабдяване и след като ги е разгледала е установила, че много от тях нарушават или ограничават конкуренцията на пазара на топлинна енергия или са в ущърб на клиентите.

"Посочената забрана (за физическо демонтиране на радиаторите) е в ущърб на благосъстоянието на потребителите, тъй като, ако искат да прекратят подаването на топлинна енергия до своите имоти, могат да го направят само чрез монтираните вентили на отоплителните тела, но в този случай трябва да заплащат цената за отчитане и дялово разпределение за тези отоплителни тела, въпреки че на практика те не излъчват топлинна енергия", пише в становището на КЗК.

Те настояват клиентите на топлофикациите да имат право да демонтират радиаторите си в месеците извън отоплителния сезон.

Друга от констатациите на КЗК е, че топлофикационните дружества трябва да монтират за своя сметка допълнителни топломери в абонатните станции, с които по-точно ще се отчита потребената енергия за сгряване на водата на всеки потребител.

Освен това те препоръчват въвеждането на по-строги санкции за домакинствата, които отказват да си монтират водомер за топла вода.

Антимонополната комисия настоява в закона и в наредбата да се запишат няколко възможности за разпределение на топлинната енергия, отдадена от сградната инсталация, от които общото събрание на етажната собственост да може да избира.

Комисията препоръчва още по-активно да се търсят законови възможности за ефективно установяване и санкциониране на кражбите на топлоенергия и повече яснота в елементите на формулите за отчитане на потребената топлинна енергия.

КЗК е открила и много проблеми и нарушена конкуренция при отчитането на потребената топлонерегия или т. нар. дялово разпределение.

Тя предлага на Народно събрание и Министър на икономиката и енергетиката да изменят или отменят разпоредбите на Глава 10 на Закона за енергетиката и на Наредба № 16-334 от 6 април 2007 г. за топлоснабдяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews