В новите сгради за парно без радиатори се плащат 7 лв. срещу 100 лв. в старите

Последна промяна на 22 април 2013 в 16:17 8434 5

Сграда на
Сграда на "Делар" в столичния кв. "Младост".

Най-неприятната част от сметката за топлофицирано жилище е сумата, която се плаща, ако човек е изключил изцяло парното и плаща само така наречените общи части.

Това перо включва загубите  в общите части и вертикалните щрангове и стойността на потребената от някои потребители, но неотчетена енергия (с други думи това, което вашите съседи си мислят, че са откраднали от Топлофикация, а реално крадат от съседите си).

В новопостроен блок на "Делар" ЕООД това перо е около 7 лева на месец за последния отоплителен сезон. В някои стари несанирани кооперации и панелни блокове сметките достигаха тази зима до 50-100 лв. при изключено парно. 

Какъв апартамент да предпочетем - в новопостроена монолитна сграда или в саниран панелен блок?

И двата варианта са добри със следната много важна уговорка - санирани панелни сгради в България няма.

Санирани апартаменти в несанирани цялостно сгради не може да има. Това, което масово се предлага, като "саниран апартамент" е апартамент с положена външна топлоизолация.

Цялостното саниране на една сграда включва повече от цялостното полагане на топлоизолация, което в България е направено в 1-2 сгради. В този смисъл изборът между новопостроен апартамент и саниран стар панелен не е избор между два равностойни варианта.

Изборът на "саниран" панелен апартамент е избор на 1/3 по евтин вариант, който за съжаление няма същите характеристики като новопостроения монолитен апартамент.

Всяка нова сграда има енергиен паспорт, каквито има и в "Делар". Там е изчислена теоретично необходимата енергия за сградата. Ако се направят същите изчисления за панелна сграда, то разликата достига до два пъти, като към това трябва да добавим и възможността в старите сгради да се краде  енергия от съседите.

Най - важните характеристики на съвременното жилищно строителство с оглед на енергийната ефективност:

Външни (ограждащи) стени - това е основно цялостна топлоизолация на сградата. Тя се измерва с един коефициент, наречен коефициент на топлопреминаване. Той показва количеството топлина, което преминава през единица площ за единица време.

Преди 15 години нямахме изискване за топлоизолация на жилищните сгради, а през последните години този коефициент се променя няколко пъти. Преди 15 години той беше 0 см, след въвеждане на задължителната топоизолация - между 4 и 5 см, в момента е 8 см, с тенденция към увеличаване на задължителните норми.

В ограждащите стени (външните стени на сградата) има и отвори. Тези отвори са прозорците и балконските врати. Пример: Коефициентът на топлопреминаване през дограмата със стандартен стъклопакет е 5 пъти по-голям в сравнение с коефициента на преминаване през плътна топлоизолирана стена.

Това означава, че 5 пъти по-големи са топлинните загуби през прозорците. Следователно трябва да се обърне особено внимание на допълнителните мерки, които могат да се вземат за подобряване на топлоефективността - газ аргон, нискоемисионно стъкло, новия тип стъкло "4 сезона", използването на щори.

Важно е и използване на възможностите на съвременните материали за изпълнение на отоплителната инсталация. Това дава възможност за проектиране и изпълнение на друг тип в сравнение с отоплителната инсталация на панелните блокове инсталация, с друг тип отчитане на консумираната енергия, която прави невъзможна кражбата на енергия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2013 в 00:12

Гадна манипулация в заглавието ! В новите сгради с индивидуални топломери и хоризонтални тръби , има само - общи части, вертикални, които се разпределят между всички, но няма загуби, защото са изолирани със стени. И във фактурите въобще не им пишат - сградна инсталация, независимо дали има или няма монтирани радиатори !

24.04 2013 в 17:02

Не разбирам. Плащането за дадена услуга не е ли при наличие на двустранна договорка, която, ако бъде прекратена (отказ от услугата), води и до прекратяване на взаимоотношенията, вкл. финансовите такива? Или е време и аз да доставя нещо на Топлофикация и да ги фактурирам, независимо дали го искат или не.

23.04 2013 в 16:15

Това с краденето на енергия от съседите през стените е простотия - ако не ползват парно, хората се отопляват алтернативно, което връща обратно на техните съседи. Единствено в много частния случай, някой който изобщо не ползва отопление, е тогава отопление за сметка на съседите. Но това е рядко, защото просто е твърде студено.

Тез хора физика не са ли учили, че обмена е в двете посоки, а не само към техните джобове?

22.04 2013 в 17:34

По никакъв начин в нормална държава не се плаща нещо, което не получаваш. Жалко за България.

22.04 2013 в 16:51

Ще предпочета апартамент за който банката не си търси парите, има ли такъв?
Тъпата реклама по тв "докога така" - докато банката ви вземе апартамента който никога не е бил ваш...
 
X