НСИ: Плодовете и зеленчуците са поевтинели, а свинското е поскъпнало

Нели Чолашка 13 август 2013 в 13:40 1283 0

Пазар. Снимка: БГНЕС
Пазар. Снимка: БГНЕС

Цените на хранителните продукти и безалкохолни напитки са намалели средно с 1.6% през юли спрямо юни, отчете днес Националния статистически институт (НСИ). Някои са поевтинели значително, но други са поскъпнали.

Алкохолът и цигарите са поскъпнали малко - с 0.1%.

Жилищата - наеми, текущи ремонти и поддръжка, водата, електричеството и газта са с непроменени цени.

Най-голямо е увеличението на цените за развлечения и култура - увеличение с 4.1%.

От хранителните продукти на по-ниска цена през юли са били продавани брашното - намаление с 2%, хлюб - 0.3%, яйца - 1.8%, кафе 1%.

Логично най-много са паднали цените на сезонни плодове и зеленчуци. Доматите са поевтинели с близо 27%, чушките - с 21.1%, зелето - 26.8%, картофите - със 17.4%, прасковите и кайсиите - с 24.1%.

Има обаче и хранителни продукти, които са поскъпнали през юли спрямо юни. Цената на свинското се е увеличила с 1.3%, пресните и кисели млека - пресни млека и кисели млека - съответно с 0.2% и 0.6%.

От нехранителните стоки през юли са поскъпнали течните горива за битови нужди - с 1.3%, препаратите за почистване на съдове - с 1.7%, бензин А98Н - с 0.1%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 0.8%.

Поскъпнали са значително пътническият и въздушен транспорт - със 7.9% и комплексните услуги за почивка и туристически пътувания - с 14.4%, и други.

През юли за пети пореден месец НСИ отчита дефлация. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews