НПСС си измисли подкрепа от Европа

Александра Маркарян 30 март 2013 в 19:47 8861 16

Студенти, организирани от НПСС, на протест на Орлов мост. На този протест бе обявено създаването на Движение
Студенти, организирани от НПСС, на протест на Орлов мост. На този протест бе обявено създаването на Движение "Орлов мост". Снимка: Сергей Антонов

Националното представителство на студентските съвети, основало движение "Орлов мост" с политически амбиции и поканило Христо Стоичков за свой водач, привидя подкрепа за дейността си в Европейския студентски съюз.

От НПСС изпратиха до медиите съобщение, в което се казва, че "във връзка с безпрецедентния натиск, оказан над независимото НПСС от партиите, от част от академичната общност и от някои представители на студентски съвети, които са членове на политически партии, искаме да напомним, че Европейският студентски съюз подкрепя всички искания на българската студентска общност".

Следва изречение, от което читателят трябва да подразбира, че европейската студентска организация напълно подкрепя действията на НПСС, които напоследък се изразяват в опити за участие в политиката.

"От европейската студентска трибуна в Брюксел се призова за по-голямо студентско участие в държавните органи и регулатори касаещи студентите у нас, в унисон с действията и позициите на НПСС от последните месеци /www.esu-online.org/", пишат от НПСС.

Линкът води към началната страница на сайта на Европейския студентски съюз.

Репортер на OFFNews прегледа сайта, за да разбере как точно европейските студенти подкрепят политическите амбиции на НПСС. Не открихме и ред в подкрепа на Движение "Орлов мост", зад което официално стоят НПСС и Христо Стоичков, близък приятел на Бойко Борисов и Емил Димитров (Емо Фаса).

В имейла си до медиите от НПСС са изпратили и два прикачени файла, съдържащи документи, които би трябвало да потвърждават подкрепата на европейската студентска организация за НПСС.

Първият обаче се оказа декларация, свързана с участието на студентите във вземането на решения за висшето образование, в която не се споменава конкретно България и която е писана през 2011 г. Вторият е подкрепата на европейската организация за протестите на студенти от Софийския университет и УНСС срещу увеличението на таксите им за обучение от февруари 2013 г.

Тези протести, увенчали се с успех за учещите в СУ, бяха подкрепени с декларация от НПСС, но в никакъв случай - инициирани от тях.

Въпреки съмнителните "доказателства" в подкрепа на НПСС в заключение писмото до медиите завършва по следния начин:

"НПСС благодари на Европейския студентски съюз, който продължава да ни подкрепя и отново изразява желанието си да бъде двигател на конструктивен диалог и усилията за осезаема положителна промяна в политическия и обществен живот. НПСС ще сезира ЕСС и останалите компетентни европейски институции за безпрецедентния натиск, вмешателство и опитите за заглушаване гласа на студентите и намеса от страна на институциите и ръководствата на висшите училища в студентското самоуправление и автономия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!