Новият здравен министър пое поста с букет от бели намерения

Вероника Шербанова 13 март 2013 в 14:18 1449 0

Проф. Николай Петров, Снимка: Сергей Антонов
Проф. Николай Петров, Снимка: Сергей Антонов

Аз съм подготвил един букет, който е толкова бял, колкото са бели намеренията ми. Това заяви при поемането на поста здравен министър проф. Николай Петров, като подари голям букет с бели рози на досегашния министър на здравеопазването Десислава Атанасова.

"Бих искал да пожелая и на другите министри да имат поне малка част от този добър психоклимат при темата приемственост, защото на всички е ясно, че светът няма да започне от нас, както не започва от никой", посочи проф. Петров.  

На всички е ясно, че трябва да използваме всичко работещо старо. Посоката е правилна, посоката е вярна, коментира той.  

По думите на проф. Петров целта му ще бъде спокойствие в системата, прозрачност, за да се изчистят недоразуменията в здравеопазването и коректност при вземането на решения. Новият здравен министър обеща открита работа с пациентските и съсловните организации и с бизнеса.

Той обясни, че още днес ще разговаря с управителя на Здравната каса д-р Пламен Цеков и възнамерява да бъде посредник между лекарите и Касата. 

Досегашният здравен министър Десислава Атанасова заяви, че в наследство оставя "един добър екип, работеща администрация, хора, които мисля, че работят изцяло в полза на гражданите".  

"За мен беше чест да съм министър на здравеопазването. Наистина си тръгвам с удоволствие от добре свършената работа. Надявам се, че проф. Петров ще оцени това, което сме направили, и ще продължи всички добри неща", каза тя.  

Атанасова подари на новия здравен министър Люлката на Нютон, като символ на предаването на енергията и с пожелание да не губи темпото. 

С последните си решения като министър Атанасова е отпуснала около 240 000 лева за лечението на 10 българи и снабдяването им с медицински консумативи за ендоваскуларна терапия. Във вторник пък е подписано решение за методиката за финансиране и субсидиране на рехабилитационната грижа за жените с рак на гърдата, обясни досегашният здравен министър.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови