Бургаски неврохирурзи извадиха 5 тумора от главата на жена

Вероника Шербанова 18 март 2013 в 15:19 10916 0

Д-р Николай Недев
Д-р Николай Недев

Неврохирурзи от болницата в Бургас извадиха пет тумора от главата на 56-годишна жена. Това съобщи началникът на отделението по неврохирургия в лечебното заведение д-р Николай Недев.

И петте тумора са доброкачествени. Най-големият от тях е с големина 5 на 4 см, обясни д-р Недев.

Преди да постъпи в бургаската болница, жената се е лекувала в скъпа клиника в чужбина. Там обаче успели да извадят само един от туморите, а цената за операцията била 100 000 лева. За да успеят да платят сумата, на роднините й се наложило да продадат няколко имота.

Състоянието на 56-годишната жена силно се влошило и се наложило тя да постъпи за лечение в МБАЛ-Бургас. Тя била оперирана и от лявата половина на мозъка й са извадени пет тумора.

Пациентката се чувства много добре и вече си е у дома, посочи д-р Недев.

По думите му това изобщо не е най-сложният случай, с който са се сблъскали неврохирузите от бургаската болница. Подобни операции се правят по около 50-70 за година и в статистиката на отделението са рутинни – за последните три години сме оперирали 150 мозъчни тумори и метастази. Първата подобна интервенция е правена през 90-те години, а до момента общият им брой е над 1000, обясни той.

Отделението по неврохирургия е сред първите в страната по брой извършени операции. За последните три години са извършени 160 операции на дискови хернии и гръбначно-мозъчни тумори, както и повече от 250 мозъчни кръвоизлива.

Според началника на отделението е добре пациентите да се консултират със специалист, преди да предприемат лечение в чужбина, тъй като е важно да им бъде поставена точна диагноза. Неврохирургът ще може да прецени и дали те могат да бъдат оперирани в България или е добре да се насочат към болници извън страната.

Д-р Николай Недев съветва при първите тревожни симптоми - неизяснено главоболие, което се влошава през нощта, сутрешно повръщане, промяна в характера и поведението, епилептични припадъци и др., да се потърси лекарска помощ, тъй като може да става въпрос за тумор и е важно той да бъде открит навреме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!