Несебърската мелница затрита по воля на фирмата от „Дюнигейт“

12 февруари 2013 в 16:54 9359 3

Старинният Несебър. Снимка: Уикипедия
Старинният Несебър. Снимка: Уикипедия

Бизнесмените Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов от "СЛЕ Груп", прочула се покрай скандала с продадените дюни в Несебър, лично са издействали узаконяването на незаконния хотел в стария град в Несебър, „погълнал“ старата вятърна мелница (автентичната от двете) – символ на града. Това съобщи сайтът „Биволъ“.

Хотелът е бил построен от бившия общински съветник в Несебър Здравко Маждраков. След строежа, през 2007 г. националният съвет за недвижимите паметници на културата услужливо отписал Мелницата (строена през 15 век) от регистъра на недвижимото наследство, независимо, че обектът е включен в резервата „Старинен Несебър“ под закрилата на ЮНЕСКО. „Мелницата е вградена в обема на хотелския комплекс, поради което необратимо е компрометирана културно-историческата стойност на паметника на културата", мотивира се националният съвет. Тогава негов председател е историкът Божидар Димитров, а в състава му е участвал столичният главен архитект Петър Диков.

Въпреки решението Националният институт за паметниците на културите все пак изискал от строителния контрол (ДНСК) да предприеме мерки спрямо незаконното застрояване. Инвеститорът – семейната фирма на Маждраков ЕТ„Маждрак и син“ така и не успяла да узакони хотела – искането й за акт 16 било блокирано и от общината, и от ДНСК. И го продал на фирма „ЛС Груп“ на двамата бизнесмени. В нотариалния акт е изрично записано, че купувачът е наясно с тежестите на имота – т.е., че е незаконен.

През 2010 г. бизнесмените, съдружници на Тодор Бояджиев (кумецът на вицепремиера Цветан Цветанов), обаче успели „за отрицателно време“ да издействат разрешение за експлоатация (Акт 16) на строежа. Тогава звеното, издаващо протокола за влизане в експлоатация, е било оглавявано от Милка Гечева – настоящият директор на ДНСК. В отговор до „Биволъ“ от МРРБ признават, че Гечева е участвала в процедурата за строежа и пишат, че тя е докладвала за нарушенията по него. Те обаче явно не са били достатъчно тежки и новият собственик в рамките на месец си получил разрешителното.

От София е била спусната заповед до РДНСК-Бургас да се назначи приемателна комисия за строежа с участието на всички контролни органи. "От членовете на комисията не са установени нарушения на нормативната уредба, съставен е протокол образец 16 с предложение за издаване на разрешение за ползване, подписан без особени мнения от всички участници в комисията. Въз основа на протокола от комисията, от ДНСК е издадено разрешение за ползване, с което случаят е приключен" - гласи обяснението на пресцентъра на МРРБ.

Така – с частна инициатива и съдействието на контролните органи, един от символите на Стария Несебър, бил окончателно фактически и юридически зазидан в хотел „Менабрия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл