Строежът на дюните отменен, почват проверки за цялото Черноморие

Милен Енчев 04 януари 2013 в 17:36 6594 13

Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

Спорният строеж върху пясъчни дюни в Несебър има незаконосъобразно издадено строително разрешение и днес то ще бъде отменено от Дирекцията за национален строителен контрол. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова днес на пресконференция по случая.

Проверката на ДНСК е установила, че строителното разрешение е дадено от главния архитект на община Несебър, без да има дори идейни проекти за част от строителството. Освен това в строителните документи няма и намек за водоснабдяване, канализация и за електрификация на бъдещите сгради, което прави строителното разрешение незаконосъобразно, посочи Павлова.

Изискванията на Закона за устройство на територията били заобиколени "много креативно", каза тя - проектът за общо 122 сгради във въпросния парцел бил представен като проект четвърта категория, т.е. неподлежащ на контрола на ДНСК, а само на общината. Заради голямата застроена площ, която предвижда и числеността на обитателите му, строежът би трябвало да е трета категория, която се контролира пряко от строителния контрол.

Заради нарушението ще бъде глобен главният архитект на Несебър Валентин Димов, каза още Павлова. Глобата е от 1000 до 3000 лв. и е персонална, т.е. не може да бъде платена от общинския бюджет, а ще е "от заплатата му", поясни тя. За отказ да съдействат на проверката ще бъдат глобени и други служители на общината, посочи министърът. В последните дни общинската администрация е саботирала проверката, заявявайки, че архитектът е в отпуск, а всички книжа по случая били заключени в кабинета му, разказа тя. Пред OFFNews Димов коментира, че не е съгласен с обвинението и ще го обжалва. Той припомни, че е получил заявлението за строителната виза от собственика на терена "СЛЕ груп" на 10 декември и го е одобрил на 21 декември. Димов мотивира скоростното си решение с факта, че към заявлението имало и обследване на документацията от "независим консултант", както и с двуседмичния срок за процедурата. "Преди 2 години срещу мен имаше административно производство, че съм просрочил едноседмичния (тогава) срок за произнасяне. За да не пропусна срока и заради отпуска във връзка с почивката на дъщеря ми, дадох решение на 21-ви", каза той.

Нарушения от А до Я

Спорният въпрос дали строителството е върху дюни или не, вече получи отговор. Оказа се, че 8.5 декара от общо 29-декаровия парцел са тъкмо пясъчни дюни, съобщи зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Въпреки това проектът за Подробен устройствен план е бил одобрен от бургаската екоинспекция (РИОСВ - Бургас) през 2007 г. Това се е случило със смущаваща бързина - тогавашното ръководство на инспекцията е дало одобрение в рамките на един ден, посочи Манева.

ПУП-ът е бил внесен за разглеждане в общинския съвет на Несебър на 1 август 2007 г. На 2 август проектът е внесен за съгласуване в РИОСВ Бургас и е получил зелена светлина същият ден, а на 3 август е бил окончателно одобрен от общинския съвет. Това "подозрително бързо решение", по думите на Манева, е било взето под натиск. "Гарантирам ви, че никой в РИОСВ не би се решил на това без натиск от най-високо ниво", каза зам.-министърът. (В коментар пред OFFNews бившият екоминистър Джевдет Чакъров (ДПС) отрече да е имало натиск от негова страна - Чакъров каза, че е нямал никакво участие в екооценката и не е получавал сигнали за нередност.)

Теренът е на около 2 км. от морския бряг, тоест в зона Б на черноморското крайбрежие, където дюните не са публична държавна собственост и не са автоматично защитени. В случая обаче те са защитени като обект на опазване в защитена зона от "Натура 2000".

Понеже попада в защитена зона ( "Ахелой-Равда-Несебър" за опазване на природни местообитания и видове) ПУП-ът е трябвало да мине през следваща екооценка - т.нар. оценка за съвместимост. През 2008 г. е направен детайлен доклад за тази екооценка и тъкмо в него се отбелязва, че близо 1/3 от терена е дюни, които са сред обектите за опазване в зоната. Въпреки това в рамките на 12 дни екоинспекцията одобрила отново проекта, решавайки, че той няма да навреди съществено на ценната природа.

Нещо повече, ПУП-ът противоречи на действащия и до днес Териториално-устройствен план (старото наименование на Общите устройствени планове) на община Несебър от 2007 г., посочи началникът на ДНСК Милка Гечева. В ТУП-а парцелът попада в зелена зона - гора, каза Гечева, показвайки пред журналисти картата на големия план.

Автор на ПУП-а е арх. Калин Тихолов, каза министър Павлова. Въпросният архитект е автор и на много други проблемни проекти - в Равда и в Царево, посочи тя. "Очевидно е много добър в ПУП-овете в тези райони", коментира тя. (Тихолов, чрез фирмата му "Архитектурно строителна асоциация", бе автор и на проекта за общ устройствен план на Царево, който предвиждаше застрояване на няколко хиляди декара по крайбрежието, които са част от защитена територия - природен парк "Странджа". Заради неадекватна екооценка на плана срещу България тече наказателна процедура от Европейската комисия - бел. ред.)

Проверки по цялото Черноморие и законови промени за дюните

Днес премиерът Бойко Борисов е сезирал главния прокурор с искане прокуратурата да провери всички разпоредителни сделки с държавни имоти по Черноморието от 2004 г. досега. Отделно от днес ще работят 3 регионални комисии, които ще проверяват всички тези проекти - към областните управи на Добрич, Варна и Бургас, съобщи Лиляна Павлова.

Настоящият случай с проекта край Несебър също ще бъде предаден на прокуратурата, за да се потърси отговорност на виновните длъжностни лица. Освен него в съседство има още десетки проекти за хотели и къщи, които чакат строителни разрешения от общината. Те също ще бъдат проверени, каза Павлова.

По разпореждане на Борисов тя свиква нова работна група, която в кратък срок да изработи законови промени, нужни за предпазването на пясъчните дюни от строителство, така че вече да няма случаи като този в Несебър, обяви министърът. Идеята е промените, касаещи дюните - в Закона за горите, Закона за устройство на черноморското крайбрежие, за защитените територии, за биологичното разнообразие и за околната среда, да бъдат внесени още следващата седмица, когато парламентът започва работа.

В групата за изработването на поправките ще бъде включен и природозащитникът Тома Белев от сдружението "Зелени Балкани", от когото дойде сигналът за строежа в Несебър.

Като процедираме, да проверяваме, а?

Коментарът, че парцелът край Несебър не е дюни дойде първоначално от директора на бургаската екоинспекция Бойчо Георгиев. След сигнала от Тома Белев Георгиев каза: "това никога не са били дюни - който го твърди, да го докаже".

Самият Георгиев на 19 декември е съгласувал строителното разрешение, на база вече взетото от предшественика му на поста съгласувателно решение. Едва вчера в хода на проверката шефът на инспекцията се е запознал подробно с доклада за оценката за съвместимост от 2008 г. и е установил, че става въпрос именно за дюни - 8.5 дка. Георгиев коментира, че е съгласувал строителството, защото не е в правомощията му да ревизира вече влезлите в сила актовe на предшественика си.

Днес зам.-министър Евдокия Манева заяви, че ековедомството ще настоява за връщане на екопроцедурата и нова екооценка на скандалния проект.

Георгиев се ангажира занапред инспекцията да следи "под лупа" всички проекти, започнати преди години и вече съгласувани от предното ù ръководство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12678

13

Alexfield

13.06 2016 в 12:23

Спират... пускат строежи, а никой не бива осъден.