НАП се оплака, че трябва да обработва по 3 декларации в минута

Нели Чолашка 23 април 2013 в 14:41 1528 0

Още 7 дни за подаване на данъчни декларации.
Още 7 дни за подаване на данъчни декларации.

По 3 декларации за облагане на доходите в минута трябва да приема и обработва всеки офис на НАП до края на кампанията на 30 април 2013 г., оплакаха се днес от Националната агенция по приходите (НАП).

От януари до днес в НАП са постъпили 300 000 декларации, а общият брой на формулярите, които очакват данъчните до следващия вторник е 600 000.

Агенцията съветва гражданите да не подават своите декларации за облагане на доходите в последния възможен ден, за да не им се наложи да чакат по опашки.

Декларациите за облагане на доходите гражданите могат да се подадат по електронен път, но само от хора с електронен подпис.

Ако документите са подадени през интернет, се ползва отстъпка от 5% от декларирания данък за довнасяне (ако има такъв).

Стандартно декларациите се подават на място в офисите на НАП в страната, както и по пощата с обратна разписка и в някои пощенски станции срещу входящ номер.

Декларацията и приложенията могат да бъдат изтеглени от сайта на агенцията – www.nap.bg.

Крайният срок за подаването им е 30 април, като в същия срок трябва да бъде платен и данъка за довнасяне.

От НАП напомниха още, че до края на април 2013 г. физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат още една нова декларация освен годишната декларация за доходите им от 2012 г.

Това касае наемодателите, нотариусите, адвокатите, стоматолози и други самоосигуряващи.

Те трябва да декларират дължимия данък за първото тримесечие на 2013 г. в новата декларация (образец 4001).

Тази декларацията се подава три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци, като първата от тях трябва да бъде изпратена до НАП до края на април 2013 г.

Консултации по телефона за данъчните деклерации се дават на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция - номерът е 0700 18 700. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови