Найденов обеща данъчни облекчения за дарителите на храна

Милен Енчев 06 декември 2012 в 12:47 1372 0

Никулден, риба, пазар 4
Никулден, риба, пазар 4

За данъчни облекчения за фирмите, даряващи храна, призова днес земеделският министър Мирослав Найденов на форум, посветен на разхищаването на храна в България и възможните стимули срещу тази тенденция. 

Един от големите проблеми за производителите, преработвателите и търговските вериги, желаещи да даряват храна, е че не са освободени от ДДС и трябва да внасят 20 % от продажната стойност на продуктите в хазната, независимо, че не са спечелили от тях. България, Чехия и Словакия са единствените страни в ЕС, които начисляват ДДС при даряването на храна, посочи Найденов.

Министърът се ангажира от името на правителството, че механизъм за данъчни облекчения ще бъде намерен. Новите правила трябва да гарантират, че няма да се правят злоупотреби с облекченията, посочи той. „Коментирали сме във формат премиерът, финансовият министър и аз това да бъде намерено решение по отношение на ДДС и гарантирам, че волята на премиера е това да се случи”, каза Найденов. „Обръщам се към чиновниците от министерство на финансите – все пак става въпрос за един човешки жест. Нека да се напънат и да намерят решение, защото такова решение е намерено в повечето от страните членки на Европейския съюз”, заяви той.

С промени в Закона за храните, които вече се подготвят ще бъде регламентирана и институционализирана дейността на българската хранителна банка, обяви още агроминистърът. Първата българската хранителна банка работи от лятото на тази година и организира дистрибуцията на все още годни за консумация хранителни стоки от различни производители и търговци към нуждаещи се хора в страната. Партньор на тази благотворителна дейност е агенцията по безопасност на храните към агроведомството, която подпомага банката с храни и логистика. Днес, за Никулден, например социално слаби хора в София получиха няколко тона риба, конфискувана от агенцията по рибарство и аквакултури към агроминистерството. 

Над 40 % от храната в развитите страни се изхвърля, припомни министърът. В същото време огромен брой хора гладуват. България, макар и на опашката по жизнен стандарт в Европа, не прави изключение. Според проучване от началото на 2012 г. над 400 000 тона е количеството изхвърляна храна за година в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови