Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

МВР повдига половината от зебрите в страната

Юлиан Христов 09 април 2012 в 17:07 1815 3

Над 6000 пешеходци са глобени за неправилно пресичане. Снимка: БГНЕС
Над 6000 пешеходци са глобени за неправилно пресичане. Снимка: БГНЕС

Използването на светофари с графично изображение на пресичащ пешеходец и повдигане на пешеходните пътеки трябва да бъде направено в половината от областите в страната.

Това са предписанията, които МВР отправя към общините, след извършена цялостна ревизия на пешеходните пътеки в страната.

От ведомството отбелязват, че освежаването на маркировката и сигнализирането на пешеходните пътеки с пътни знаци е наложително в цялата страна. Пътните полицаи са предложили направата на 129 нови пътн пътеки и са изготвили 344 сигнални писма до общините, областните пътни управления и районните пътни служби.

Според КАТ за освежаването на зебрите е препоръчително да се използва червена светлоотразителна боя както и обезопасяването им с изкуствени неравности в 1/3 от областите.

За всички установени проблеми, констатации и препоръки са изготвени сигнални писма и протоколи до съответната общинска администрация и стопаните на пътя.

От КАТ София отбелязват положителна тенденция при спазването на предимство на пешеходните пътеки. В същото време се е появил нов проблем - пешеходците често пресичат с ясното съзнание, че трябва да им бъде направено предимство. Често инцидентите на зебрите стават именно заради невнимателно пресичане, отчитат от КАТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!