До 10 години затвор за смърт на пешеходна пътека

Юлиан Христов 02 април 2012 в 14:28 1745 0

Пътна полиция. Снимка:БГНЕС
Пътна полиция. Снимка:БГНЕС

От 3 до 10 години затвор за смърт, причинена поради непредпазливост, предвиждат законодателните промени в Наказателния кодекс, внесени от депутати от ГЕРБ.

В момента наказанието е затвор до 6 години. С предлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс пък се предлага ограничаване на случаите, в които мже да се използва споразумението. Предложението е то да не се допуска при случаи на смърт. В тези случаи се предлага и прокурорът да има възможност да налага забрана за напускане пределите на страната.

Едновременно с това да се завишат наказанията за причинените тежки или средни телесни повреди по непредпазливост – от една до две години.

Агресивно законодателство срещу убийците на пътя поиска министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в края на февруари на кръгла маса в парламента. "Ако имахме ефективни присъди на тези, които отнемат човешки живот на пътя след употреба на алкохол, наркотици, на пешеходни пътеки, смятам, че тези инциденти щяха да са много по-малко", коментира министърът.

В последните няколко дни смъртните случаи на пешеходни пътеки се увеличиха. В петък осемгодишно момиче от София е в кома, след като беше пометено докато пресичаше с дядо си, а само пет дни преди това таксиметров шофьор уби на място две възрастни жени, пресичали на зебра.

"Пътна полиция" е засилила контрола на пешеходните пътеки в столицата, обясниха пред OFFNews.bg от СДВР. Акцията стартира миналата година. При нея пътните полицаи охраняват пешеходните пътеки в София най-вече в пиковите часове. Въпреки засилените мерки обаче инцидентите не намаляват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови