Младенов: Няма да жалим усилия за разкриването на атентата в Бургас

07 януари 2013 в 22:40 1747 2

Николай Младенов. Снимка БГНЕС
Николай Младенов. Снимка БГНЕС

Българското правителство няма да пожали усилия разследването на терористичната атака в Бургас да бъде доведено до успешен край и извършителите на този брутален акт да бъдат подведени под отговорност.

Това коментира българският външен министър Николай Младенов по повод резолюцията на американския Конгрес от 1 януари.

На 21 декември 2012 г. Сенатът на САЩ прие резолюция, която призовава правителствата на държавите в Европа и Европейския съюз да обявят Хизбулла за терористична организация и да й наложат санкции. Резолюцията призовава още американският президент да предостави информация за Хизбулла на европейските съюзници на САЩ и да окаже подкрепа на българското правителство в разследването на терористичната атака в Бургас на 18 юли 2012 г. Камарата на представителите одобри резолюцията на 1 януари 2013 г.

„България високо оценява решимостта на САЩ да подкрепят нейното правителство и да защитават нейната територия и граждани от терористична заплаха. Ние сме съюзници в НАТО, нашето партньорство е силно, защото се основава на споделени ценности”, отбеляза българският външен министър.

Резолюцията на Конгреса призовава президентът на САЩ да предостави на правителството на България цялата необходима дипломатическа и разузнавателна помощ, както и подкрепа за прилагане на закона в разследването на терористичната атака.

Документът призовава САЩ, НАТО и Европейския съюз да работят с България, за да осигурят на нейната територия и граждани защита от заплахата от тероризъм.

„Тази резолюция изпраща важно послание за ангажимента на САЩ към сигурността на България. Надяваме се да разширяваме нашето съвместно сътрудничество в областта на сигурността”, допълни министър Младенов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!