Митрополит Кирил: Не съм се съгласявал да работя с ДС

11 ноември 2012 в 16:09 3046 5

Митрополит Кирил подкрепя номинацията на БПЦ за Нобелова награда
Митрополит Кирил подкрепя номинацията на БПЦ за Нобелова награда

Не съм подписвал документи и не съм се съгласявал да работя за Държавна сигурност (ДС), обяви в интервю за bTV варненският митрополит Кирил, който вчера беше избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ). 

"Не се чувствам да съм бил служител на когото и да било освен на църквата. Съвестта ми е чиста, за какво да се кая? Аз нямам нужда от покаяние", заяви митрополит Кирил. 

В началото на тази година Комисията за досиетата огласи имената на сътрудниците на (ДС) в БПЦ и сред тях беше това на митрополит Кирил. 
 
На въпрос за скъпата кола, с която се движи, Кирил попита: "Пак ли за този линкълн? Не мога да откажа дарение от християни, които са загрижени за дейността, здравето и успеха на своя архиерей", отговори свещеникът.

По думите му автомобилът всъщност е евтин. "30-35 хиляди долара скъпо ли е? Без никакви екстри. Абсолютно икономична.", уточни владиката. То уточни, че с нея стигал от Варна до Адриатика само с един резервоар от 60 л.

Митрополит Кирил призна, че и часовникът му е подарък от приятели във връзка с някакво тържество, но не бил златен, а само имитация на злато.

По-рано днес пред БНР митрополит Кирил заяви, че няма конфликт между него и пловдивския владика Николай.

Митрополит Николай вчера оспори избора на Кирил с твърдението, че той се е състоял без нужното мнозинство.

По устав наместникът трябва да събере повече от 50% от гласовете на митрополитите. Кирил Варненски спечели 7 гласа от 12 присъстващи, а владиците са общо 14.

Ако е необходимо Светият синод ще се произнесе по случая, заяви новоизбраният наместник-председател. Според него митрополит Николай е бил добронамерено настроен и не се е заяждал.

Досега пловдивският митрополит не е подал жалба до Светия синод.

В закона за вероизповеданията е посочено, че българският патриарх е и митрополит софийски, това са неразделни служения, коментира още дядо Кирил.

Това означава, че на Николай ще бъде отнет поста софийски митрополит, който получи непосредствено след смъртта на патриарх Максим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews