Quantcast

Митрополит Кирил: Не съм се съгласявал да работя с ДС

Последна промяна на 11 ноември 2012 в 16:09 1982 5

Митрополит Кирил подкрепя номинацията на БПЦ за Нобелова награда
Митрополит Кирил подкрепя номинацията на БПЦ за Нобелова награда

Не съм подписвал документи и не съм се съгласявал да работя за Държавна сигурност (ДС), обяви в интервю за bTV варненският митрополит Кирил, който вчера беше избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ). 

"Не се чувствам да съм бил служител на когото и да било освен на църквата. Съвестта ми е чиста, за какво да се кая? Аз нямам нужда от покаяние", заяви митрополит Кирил. 

В началото на тази година Комисията за досиетата огласи имената на сътрудниците на (ДС) в БПЦ и сред тях беше това на митрополит Кирил. 
 
На въпрос за скъпата кола, с която се движи, Кирил попита: "Пак ли за този линкълн? Не мога да откажа дарение от християни, които са загрижени за дейността, здравето и успеха на своя архиерей", отговори свещеникът.

По думите му автомобилът всъщност е евтин. "30-35 хиляди долара скъпо ли е? Без никакви екстри. Абсолютно икономична.", уточни владиката. То уточни, че с нея стигал от Варна до Адриатика само с един резервоар от 60 л.

Митрополит Кирил призна, че и часовникът му е подарък от приятели във връзка с някакво тържество, но не бил златен, а само имитация на злато.

По-рано днес пред БНР митрополит Кирил заяви, че няма конфликт между него и пловдивския владика Николай.

Митрополит Николай вчера оспори избора на Кирил с твърдението, че той се е състоял без нужното мнозинство.

По устав наместникът трябва да събере повече от 50% от гласовете на митрополитите. Кирил Варненски спечели 7 гласа от 12 присъстващи, а владиците са общо 14.

Ако е необходимо Светият синод ще се произнесе по случая, заяви новоизбраният наместник-председател. Според него митрополит Николай е бил добронамерено настроен и не се е заяждал.

Досега пловдивският митрополит не е подал жалба до Светия синод.

В закона за вероизповеданията е посочено, че българският патриарх е и митрополит софийски, това са неразделни служения, коментира още дядо Кирил.

Това означава, че на Николай ще бъде отнет поста софийски митрополит, който получи непосредствено след смъртта на патриарх Максим.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2012 в 22:31

За Бареков дядо му Николай би камбаните на сватбата му в Пловдив, а в пряко излъчване по Би Ти Ви помазаният „журналист” с пълно гърло подвикваше сватбарски триумфалната си благодарност за частната услуга: „Да живее Българската православна църква”- същата, която е на път да бъде възседната от послушници на Москва с лаком апетит към луксозния живот.

Съответно Бареков и компания връщат услугата на Николай-несъмнен кандидат на Кремъл за патриаршеския пост в България- и вече бият медийните камбани в София в прослава на предстоящото още по-голямо русифициране на БПЦ като следствие на нейното съветизиране от времето на съветския колониализъм.

12.11 2012 в 15:08

Най-достоен за патриарх е старозагорският митрополит Галактион

12.11 2012 в 13:48

Абе не знам кой е най-достойният кандидат,навялно някой монах,тея владици са доста охранени и май блажат по-постите ми се струва!

12.11 2012 в 04:19

ИМАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ.ЗА ДА НЯМА РАЗКОЛ В ЦЪРКВАТА И КАРАНИЦИ,БОЙКО МУТРОВ ДА БЪДЕ ИЗБРАН ЗА ПАТРИАРХ.ТОЙ И БЕЗ ДРУГО РЪКОВОДИ ВСИЧКО И ВСИЧКИ.КОЛКО МУ Е ЕДНА ЧЕРКВА-ФАСУЛСКА РАБОТА.

11.11 2012 в 22:21

Сред всичките висши духовници митрополит Кирил е най-близо не до Бога, а до земните наслади и блага. Образът му великолепно е пресъздаден в последния роман на Лора Лазар "Небеса от грях". Горко на Църквата и вярващите, ако той бъде избран за патриарх!