Мира Радева: Скандалът ще вкара 7-8 партии в парламента

Нели Чолашка 29 април 2013 в 14:24 2864 6

Мира Радева
Мира Радева

Скандалът с подслушването разколебава периферията на ГЕРБ и това работи в полза на най-малките партии, обяви социологът Мира Радева. Възможно е 7-8 партии да влязат в Народното събрание, уточни Радева.

Тя представи днес националното изследване на МБМД за електоралните нагласи, но анкетите са правени преди пика на скандала - 20-23 април.

То сочи, че в парламента със сигурност влизат 5 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и "България на гражданите".

Шансове има обаче и партията на Валери Симеонов Национален фронт за спасениe на България (НФСП).

Спрямо изследването на МБМД през март ГЕРБ губи близо 2 пункта - подкрепата намалява от 30.1% на 28.3%. БСП пък увеличава резултата си с 3 пункта - от 15.6% на 18.7%.

Все пак преднината на ГЕРБ е 10%, докато други социологически агенции дават разлика от около 5%.

Меглена Кунева пък влиза със сигурност в 42-ото Народно събрание, а при предишното допитване на МБМД нейното участие в парламента беше под въпрос.

Ако партията на Валери Симеонов прескочи 4-процентната бариера, ГЕРБ ще има 106-108 депутати, БСП - 68-72, ДПС - 20-23, "Атака" - 17-18, "България на гражданите" - 11-12 и също толкова ще има и НФСБ.

При нов отлив от подкрепа за ГЕРБ шанс имат още РЗС, Център Свобода и достойнство (новото име на НДСВ), коалицията на ДСБ и др.

Изследването на МБМД показва, че НДСВ е загубило популяронст заради смяната на името.

Мира Радева призова хората да отидат да гласуват, въпреки скандалите. Колкото повече хора гласуват, толкова по-малко ще е влиянието на контролирания вот и купените гласове, напомни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови