Местан: От НРС казаха, че изнесената от Борисов информация е секретна

Елица Мартинова 14 март 2013 в 16:13 2369 1

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Досега се въздържах, защото уважаваме закони, особено когато става въпрос за класифицирани документи. Но сега ще ви покажа писмото от Националната разузнавателна служба. Подобни писма са с допълнителна защита. Писмото от ген. Драгомир Димитров гласи: „Г-н Местан, в отговор на ваше писмо, бих искал да ви информирам, че искането ви не може да бъде удовлетворено, защото съдържа информация с ниво на класификация строго секретно и достъпът е строго ограничен”. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира решението на главния прокурор Сотир Цацаров да не търси отговорност на Бойко Борисов, който на 21 февруари обвини от парламентарната трибуна Ахмед Доган, че е подготвял атентат срещу бившия премиер.

По-рано днес Цацаров опроверга гръмкото изявление на Борисов. Главният прокурор обясни, че няма да търси отговорност на бившия премиер, защото информацията, на която се е позовал, не е била секретна.

Според Местан обаче от НРС са ми отговорили друго.

„От една страна, имаме позиция на Цацаров и ДКСИ, от другата страна седят ген. Драгомир Димитров, началник на НРС и службите. Настоявам, от името на партията, ген. Драгомир Димитров и Сотир Цацаров да се съберат и да изяснят казуса – класифицирана ли е информацията или не. Ако е класифицирана, защо се отказва наказателно преследване на Бойко Борисов. Ако не е класифицирана, тогава защо ми се отказва достъп до информация“, призова лидерът на ДПС и допълни: „Изумен съм, че в България е възможно да бъдем изправени пред следния парадокс – главният прокурор Сотир Цацаров дава категорично становище, че информацията, изнесена от тогавашния премиер Бойко Борисов, че има материали, от които ставало ясно, че той бил поръчан от Ахмед Доган. Цацаров отказва да образува наказателно преследване, защото твърди, че няма престъпление за изнасяне на класифицирана информация, защото тя не е била класифицирана. Това се потвърждавало от ДКСИ, защото ставало въпрос за лист хартия на ксерокс, върху която писало строго секретно, но нямало атрибути на официален документ.”

Местан бе категоричен, че в страната се разгръща активно мероприятие срещу почетния председател на ДПС и срещу самата партия.

Относно образуваното срещу биячите на Октай досъдебно производство, Местан заяви, че фокусът на вниманието се измества умишлено.

„За Енимехмедов - първо трябва да ми кажат - кои са тъмните сили, които вдигнаха ръката му срещу слепоочието на д-р Доган? Този въпрос не може да бъде изместен от друг, защото другият е, малко или много, в сферата на интерпретациите. Няма съмнение, че имаше насочено оръжие, което щракна три пъти, но по случайно стечение на обстоятелствата - не произведе изстрел”, заяви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови