Местан: Бързи избори обслужват инициалите в тефтерчето на Златанов

Елица Мартинова 19 юли 2013 в 12:09 3010 11

Лютви Местан, Снимка: БГНЕС
Лютви Местан, Снимка: БГНЕС

Бързите избори ще бъдат реванш за инициалите от тефтерчето, което бе иззето от досегашния шеф на КПУКИ Филип Златанов. Това заяви в декларация от името на ПГ ДПС лидерът й Лютви Местан.

Председателят на ДПС коментира, че разкритията в тефтерчето са "уникален" шанс за експремиера Борисов да се разграничи от вредни влияния. Според Местан ако Борисов не предприеме постъпки в тази насока, ще означава, че е инициатор на всичко незаконно в партията.

"Бих го призовал да не подценява събуденото гражданско общество и да не се крие зад удобното "не знам какво означава И. Ф. или Ц. Ц.". И. Ф. няма как да е Искрен Фидосов, а Ц. Ц. няма как да е Цветанка Цветанова, защото изключвам да е Цецко Цачев", каза в шеговит тон Местан.

Той използва случая, за да разкритикува реакцията на президента Плевнелиев след намирането на скандалните записки. Председателят на ДПС призова държавния глава да не акцентира върху оправданието, че "всичко му е чисто, а да изрази отношение към нечистотиите в тефтерчето".

От парламентарната трибуна Лютви Местан за пореден път се обърна към протестиращите с обяснението, че гласът им се чува, но кабинетът трябва да се вслуша и в исканията на хората, които подкрепят правителството. Ето част от декларацията на Местан:

В тефтерчето е персонализацията на институционалния цинизъм на четиригодишното управление на ГЕРБ, на извратената от ГЕРБ и нейните лидери демокрация. Не вярвам протестите навън, които са срещу кабинета "Орешарски", наред с това да са за реставрацията на тъжната действителност в тефтерчето.

Не вярвам, че събуденото гражданско общество ще допусне енергията на протеста да се използва за реализирането на сценария за дестабилизация и бързи избори, след които инициалите в тефтерчето ще вземат своя реванш.

Ние сме наясно, че в една пулсираща демокрация не могат да са самоцел нито пълният мандат, нито чиято и да е идея за незабавни избори.

Има разделение в обществото. Никой няма право да чува гласа само на протестиращите срещу кабинета, защото има не по-малка част, които подкрепят кабинета в името на мерки, които кабинетът не просто огласи като намерения, а които изпълнява и отчита пред народа в края на всеки месец.

Не се наемам да броя кои са повече - протестиращите срещу кабинета или в полза на кабинета. Това се преценява на избори, те бяха съвсем скоро. Кога ще бъдат следващите - не е въпрос на самоцелно решение, а на отчитане на публичния интерес. Ако има воля, може да се намери пресечната точка на националния интерес, но затова е необходим парламентарен диалог. Затова очакваме освободената от грозни инициали партия ГЕРБ да заеме мястото си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!