Съдът уволни Филип Златанов заради скандалния тефтер

OFFNews 18 юли 2013 в 19:22 3983 3

Филип Златанов
Филип Златанов

Състав на Софийски градски съд отстрани от длъжност председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

Съдът разгледа всички доказателства по делото прие искането на прокуратурата - Златанов да бъде отстранен от длъжност. Решението влиза в сила незабавно.

Златанов заяви, че ще обжалва решението на Софийския градски съд. Делото ще се гледа на 22 юли 2013 г. в Софийски апелативен съд.

Златанов твърди, че записките в неговия тефтер били неговото мнение на юрист и председател на комисията.

По-рано днес той изпрати становище до медиите, в което обяснява съществуването на тефтерчето, което попадна в прокуратурата.

“Записките касаят работата ми като юрист и член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Те отразяват моето лично становище по отделни преписки. Записките не отразяват политически нареждания, а мнението ми като юрист и член на Комисията. Те са в суров вид и не са цензурирани, защото са за моя лична информация. Поради това, в повечето случаи работата ми по конкретните преписки съвпада с написаното от мен. Има и случаи, в които решението на Комисията, е в противоречие с отразеното в записките ми. Например становището ми относно преписката за Найден Зеленогорски беше, че е налице конфликт на интереси и затова така съм го отразил в тефтера си, но в последствие след събирането на пълния обем от доказателства, производството срещу него беше прекратено”, пише Златанов.

Той обяснява още, че КПУКИ е колективен орган, което е гаранция за това, че решенията, взети от нея, не може да са политически. “Членовете са номинирани от различни политически сили, като решенията се приемат с мнозинство 50% + 1 гласа. Поради това не е възможен политически натиск върху работата на колективния орган. Актовете на Комисията се приемат в режим на обсъждане, като всеки член изразява собствено мнение, което се отразява в протоколите от проведените заседания”, обяснява Златанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!