Лекари излизат на предупредителен протест в петък

Вероника Шербанова 30 октомври 2013 в 12:14 1196 3

Лекари. Снимка: БГНЕС
Лекари. Снимка: БГНЕС

 

Лекари излизат на предупредителен протест в петък. Това съобщи д-р Георги Кръстев от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив.

Лекарите настояват за адекватен бюджет за 2014 г., за да може да се гарантира качествения достъп до здравеопазване на всички пациенти.

Протести ще се проведат пред всички лечебни заведения в Пловдив между 12 и 12.30 часа в петък. Участие в предупредителния протест са потвърдили още лекари в София, Стара Загора и Варна.

Протестът ще бъде под надслов „Не можем да се съгласим днешният недостиг да бъде прехвърлен за 2014 г. и отново да започнем с дългове. Следващата година ние и нашите пациенти отново ще живеем, работим и боледуваме, което явно не влиза в сметките на днешните отговорни за състоянието институции“.

Столичната колегия на Българския лекарски съюз вече призова работещите в болниците в София да излязат на предупредителен протест на 1 ноември.

В понеделник Надзорният съвет на Здравната каса не прие предложението за актуализация на бюджета на Касата за тази година. Затова беше съобщено, че болниците ще получат 80% от парите за извършените медицински дейности през октомври и ноември.

Ако това се случи, „Пирогов“ може да фалира до три месеца. Другият вариант е в болницата да се приемат само спешните пациенти и да се спре плановият прием, заяви директорът на лечебното заведение доц. Стоян Миланов.

Вчера здравният министър Таня Андреева обеща, че пари за разплащане на 100% с болниците ще бъдат намерени, като според най-песимистичния вариант средствата ще дойдат от излишъка, заложен в бюджета за 2014 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!