ВКС оправда Лечков за вземане на подкуп

Юлиан Христов 14 юни 2012 в 10:39 1320 0

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков Снимка: БГНЕС
Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд оправда бившият кмет на Сливен Йордан Лечков по обвинението за подкуп и търговия с влияние.

Според обвинението Лечков е поискал и приел през 2005 година 5000 лв. от местния бизнесмен Илия Георгиев, като парите е трябвало да бъдат внесени като дарение за общинския футболен клуб "Сливен 2000". Срещу тази сума Лечков, в качеството си на кмет, обещал на бизнесмена парцел от 150 кв. м.

Според съдиите от ВКС вината на Лечков не може да бъде доказана от събраните по делото доказателства, като не може да бъде потвърдено, че той е искал и примал посочваните суми от Георгиев.

Обвинителният акт по това дело бе внесен на 2 декември 2010 година от Окръжната прокуратура в Сливен. Съдиите от Окръжния съд в Сливен обаче си направиха отвод по това дело, заради твърденията на Лечков за предубеденост на сливенските съдии. Така се стигна до рапределение на делото в Старозагорския окръжен съд, където бившият градоначалник беше оправдан по обвиненията за подкуп и търговия с влияние, по които прокуратурата му поиска 3 години затвор.

Във вторник бившият градоначалник получи условна присъда от 2 години и 6 месеца за злоупотреба със служебно положение. Според прокуратурата това е довело до ощетяване на общинския бюджет с 904 000 лв. Делото бе разгледано за втори пореден път от нов състав на Ямболския окръжен съд в понеделник, след като през март бе върнато от апелативните съдии в Бургас заради допуснати съществени нарушения. При първото разглеждане бившият сливенски кмет получи 3-годишна условна присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!