Костов: Дянков е изкупителната жертва на премиера

Елица Мартинова 18 февруари 2013 в 12:35 2255 10

Иван Костов. Снимка:БГНЕС
Иван Костов. Снимка:БГНЕС

„Уволнението на Дянков е опит за изкупително жертвоприношение. Както винаги се случва при жертвоприношението, жертвата няма никакво отношение към проблема. Проблемът е на цялото управление - на премиера, на бездействието на контролните органи, на отслабването на държавата още по времето на Сакскобургготски, който, продавайки ЕРП-тата, създаде предпоставки за злоупотреби“, заяви на  брифинг в парламента лидерът на ДСБ Иван Костов.

Това бе и първата съвместна пресконференция на ДСБ и „Единство“ на Надежда Нейнски.

Според сините политици оставката на Дянков няма да реши проблема.

„Нужен е нов кабинет. Който и от министрите да бъде сменен, това няма да реши проблема“, категоричен бе Мартин Димитров.

ДСБ и „Единство“ излязоха с обща политическа декларация, в която предлагат изход от ситуацията. Исканията на демократите са:

  1. Партиите да декларират отказ от употребата на протестите за собствените си политически цели
  2. Премиерът Бойко Борисов да подаде оставка
  3. Парламентарно представените партии да обсъдят и формулират предложения за законови промени, които да помогнат в борбата срещу злоупотребата на монополите
  4. Народното събрание да избере експертно правителство, което да приложи съгласуваните законови промени за защита на потребителите в монополите

 Мерките, които предлагат ДСБ и „Единство“, са:

  1. Икономическите министри и всички контролни органи да приложат нови европейски правила за защита на потребители, да бъдат създадени санкции за нарушителите. Народното събрание да задължи със закони министрите и контролните органи да защитават интересите на потребителите.
  2. Пълна смяна на състава на всички контролни органи.
  3. Промяна на методиката за образуване цените на тока и либерализиране на енергийния пазар.

Сините политици предупредиха, че кризата в кабинета ще послужи положително на рейтинга на БСП. Те подчертаха, че има нужда от спешни мерки в сектора енергетика, но бяха категорични, че одържавяването на ЕРП-тата не е реална алтернатива.

„Протестите са провокирани от господството на монополите, за което „Синята коалиция“, ДСБ и „Единство“ предупреждаваха дълго време. Липсата на адекватни мерки и реформа доведоха до безпрецедентен срив на доверието в едно правителство, което претендираше, че е дясно. С липсата на мерки се компрометира идеята за дясна политика и това обслужва левите лозунги“, заяви Надежда Нейнски.

Тъмносиният лидер Иван Костов уточни, че премиерът Борисов ще понесе последиците от гражданското недоволство, независимо дали се вслуша в призива за оставка на сините.

„Няма значение дали премиерът Борисов ще ни послуша. Ако не се вслуша в призива за оставка, ще видим какво ще се случи в следващия понеделник. Ще видим дали исканията на хората ще бъдат изпълнени или напрежението ще ескалира“, обясни Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews