Костов: Американският инвеститор е руска шега

Вероника Шербанова 28 септември 2012 в 11:18 1345 0

Иван Костов. Снимка: БГНЕС
Иван Костов. Снимка: БГНЕС

Американската фирма, която иска да продължи проекта за АЕЦ „Белене“, е една шега, с която Русия иска да напляска България. Това заяви пред bTV лидерът на ДСБ Иван Костов.

Няма никаква яснота за Power Global Consortium и е много възможно да се окаже, че американският инвеститор не е известен на Американското посолство, посочи Костов.

По думите му заради тази шега ще бъдат скрити злоупотребите в АЕЦ „Белене“.

Лидерът на ДСБ предложи да се поиска информация от Американския департамент по енергетика. Ако становище за този инвеститор бъде отказано, това ще означава, че такъв инвеститор изобщо не съществува, допълни той.

„Зад американския консорциум стоят руските производители на реактори, руското правителство, което иска на частно да строи „Белене“. Сега изглежда като че ли Русия наплясква България с тази инициатива“, каза Иван Костов.

Според лидера на ДСБ не е възможно Богомил Манчев да е довел сериозен американски инвеститор. „Това е несериозно, това е шегата, той е ясен на американското посолство", допълни той, като намекна, че инфомация за Манчев е излязла в WikiLeaks.

Причината премиера Бойко Борисов да иска да се спазари с инвеститорите пък е, че се страхува от референдума за „Белене“, който най-вероятно ще бъде загубен от БСП, посочи Костов.

ДСБ няма да подкрепи решение за възобновяване на проекта за атомната централа, защото съображенията за спирането му бяха много сериозни, категоричен е Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови