Дянков към “Атомстройекспорт”: Ако се наложи, ще ги пляскаме

12 септември 2012 в 08:46 2928 15

Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Исканията на "Атомстройекспорт" са смешни, за това сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно ако тръгнат да се борят с нас. 

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от БГНЕС. Добре сме подготвени, моят екип работи заедно с този на министър Делян Добрев, просто нямат шанс, обясни вицепремиерът.

Вчера руската атомна компания „Атомстройекспорт“ поиска много по-голямо обезщетение заради отказа на правителството от АЕЦ „Белене“ – 1 милиард евро вместо първоначалните 58 милиона евро. Увеличението е в рамките на делото, внесено в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж.

Според Дянков сегашната ситуация с "Атомекспортстрой" няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации. "Той е изолиран - за определена компания, която има много проблеми в света. Не вярвам този иск да влезе в съдилищата, според мен това е някакъв типичен руски опит - дайте да видим дали ще се уплашат. Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва пак ще ги пляскаме", каза още Дянков.

"Казусът е доста явен, самият "Атомстройекспорт" ни дължи доста пари, ние се надявахме да можем с разговори да изчистим тези неща. Ако наистина са решили да ходят по този път ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата", каза още министърът на финансите. Той повторно изтъкна, че руската фирма е губила няколко дела в Европа през последните няколко години.

Има два резервни плана за реакция и нито един от тях не включва плащане, коментира тази сутрин пред bTV енергийният министър Делян Добрев.  

"Имахме уговорка с "Атомстройекспорт", че няма да се съдим. Въпреки това шест месеца работихме по защита от съдебни претенции ", заяви пред bTV Делян Добрев. "Наели сме най-добрата компания, печелила нееднократно срещу най-големите руски компании. Тяхното мнение е, че имаме всички аргументи да спечелим такова дело", заяви Добрев. По думите му е абсолютно нереалистично да се говори за компенсации от 1 милиард евро.

"Нашите анализи сочат, че това, което трябва да им платим евентуално е многократно по-малко от иска на руската страна. Но отсега нататък нищо няма да плащаме. Досега искахме да се разберем без арбитражи, но сега това е невъзможно", посочи Добрев. 

По думите на министъра България се е подготвила и с план В.

"Той е резервен вариант на арбитражното дело, който отново не включва никакво плащане", поясни министърът. Този план обаче остава неразкрит за момента.

"План В е тайна, но мисля, че няма да се стигне до него", заяви Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки