Константинов: Папазов е или лъжец, или невежа. На негово място бих подал оставка

Елица Мартинова 08 август 2013 в 10:45 8477 18

Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС

Твърденията по адрес на смененото ръководство на "Информационно обслужване" са лъжа, а министър Папазов е лъжец или не познава фактите и е невежа. На мястото на министър Папазов, заедно с извинение, всеки от нас би подал оставка.

Това гласи декларация на проф. Михаил Константинов, Валери Борисов и Ивайло Филипов - членове на ръководството на дружеството, което кабинетът смени миналата седмица.

Константинов потвърди, че през 2012 г. "Информационно обслужване" е регистрирало загуба в размер на 2,5 млн. лева.

"Обаче министърът удобно забрави, че загубата е реализирана през периода, когато дружеството се е ръководило от друг Съвет на директорите", обяснява Константинов и уточнява, че смененият миналата седмица екип е поел ръководството на дружеството едва в края на 2012 г.

На пресконференция в четвъртък Борисов и Константинов отбелязаха, че по тяхно време дружеството не само не е било на загуба, а е реализирало печалба от 2,4 млн. лева.

"Трябва г-н министърът да прави разлика между загуба на 2,5 млн. лева и печалба от 2,4 млн. лева. Или, по-простичко, той трябва да различава алгебричните знаци "минус" и "плюс", смятат от бившото ръководство на "Информационно обслужване".

Те коментираха, че една от първите им стъпки след поемането на ръководството е била да намалят всички заплати, включително и собствените си.

"Спряхме източването, което дотогава се извършваше в колосални размери. Някои дейности, типични за нас, които са в длъжностните характеристики на нашите служители, бяха предоставяни на външни фирми. На практика плащахме двойно - на нашите служители и на чуждите фирми", коментира Константинов.

Твърденията си тримата подкрепят и с писмо до министър Папазов. В него отстраненото ръководство предоставя Доклад за дейността в периода 01.01.2012-30.06.2013 г.; Финансово-икономически анализ на дейността към 30.06.2013 г.; Отчет за всеобхватния доход за периода 01.01-30.06.2013 г., както и Отчет за финансовото състояние към 30.06.2013 г.

Константинов сравни ситуацията с гафа в края на юни, когато транспортният министър употреби за гарант на преценката си еврокомисар Йоханес Хаан, без той изобщо да подозира. Думите на Папазов тогава вбесиха Хаан и се наложи министърът да поднесе официални извинения.

"Г-н министърът вече излъга по друг повод и въвлече в лъжите си не кой да е, а цял еврокомисар. После трябваше дълго и унизително да се извинява, но петното върху държавата ни остана. Е, ние не сме еврокомисари, но това не значи, че по наш адрес могат да се говорят лъжи и това да остава ненаказано", пишат в декларацията си Борисов, Константинов и Филипов.

Константинов и Борисов заявиха, че очакват в най-скоро време Папазов да се извини за думите си публично. Те обясниха, че засега не обмислят вариант за съдебна разправия с министъра.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!