Смените в „Информационно обслужване“ били по финансови причини

Елица Мартинова 05 август 2013 в 09:53 2195 1

Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС
Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС

Смените в ръководството на „Информационно обслужване“ са се наложили заради огромни загуби, които дружеството е регистрирало през 2012 г. Това заяви пред БНР министърът на транспорта и информационните технологии Данаил Папазов.

Министърът обясни, че отчетът на дружеството за миналата година е закъснял, а след публикуването му е станало ясно, че „Информационно обслужване“ е отчело 2,5 млн. лева загуби за 2012 г.

„Освен това предишното ръководство не е показало визия воля да промени основната ситуация в дружеството. Например, всички реформи могат да се обосноват само със съкращаване на персонал, което не води до подобряване на производителността или до ръст на приходите. Реформите са механични и няма никакъв устойчив резултат. В същото време обаче има сериозен недостиг на квалифицирани кадри по текущи проекти“, допълни още Папазов.

По думите на Папазов още през март тази година е станало ясно, че планираният от дружеството бюджет няма как да бъде изпълнен в приходната си част.

Допълнителна критика, която министърът отправи, е, че старото ръководство е позволило „изтичане на ноу-хау“. Папазов подчерта, че част от добрите специалисти са си отишли заради ниските заплати в дружеството, но друга част са били съкратени умишлено.

Папазов обяви още, че за председател на Съвета на директорите в дружеството е избран „Георги Добров“, който бил и зам.-министър на транспорта. Такъв човек обаче няма нито в Съвета на директорите, нито в транспортното министерство. Вероятно министър Папазов е имал предвид заместника си Георги Тодоров, който е и част от ръководството на „Информационно обслужване“.

Смените в „Информационно обслужване“ бяха оповестени на 2 август. Дружеството е най-честият победител в конкурса за фирма-преброител на бюлетините след изборите в страната. По тази причина рокадата подсказа, че властта се готви за избори. Тази хипотеза обаче бе категорично отхвърлена от министър Папазов.

Това е последното нещо, което аз лично търся. Много по-важно за мен е какво ще се случи с "Информационно обслужване", защото това е една изключително важна фирма, която поддържа почти всички регистри на съдилищата. Също така в България има огромна нужда от изграждане на системен интегратор на електронното правителство, каквато практика има в Австрия и Естония. Това е мястото в бъдеще на "Информационно обслужване". Трябва да се разчупи схемата, по която работи – главно да се търсят държавни финансирания с поръчки на държавни ведомства“, коментира транспортният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови