Камикадзе взривил автобуса

Последна промяна на 19 юли 2012 в 08:21 1976 2

Цветан Цветанов и Николай Младенов от летище Сарафово, Снимка: БУЛФОТО
Цветан Цветанов и Николай Младенов от летище Сарафово, Снимка: БУЛФОТО

Атентатор-камикадзе е задействал бомбата в автобуса с израелски туристи на летище Сарафово в сряда, съобщи лично премиерът Борисов след оглед на инцидента.

Според премиера версията за самоубийствен атентат е основната, по която се работи.

Борисов посочи, че става въпрос за дългокос мъж, който е обикалял на паркинга часове преди да пристигнат туристите.

По данни на премиера тялото на заподозрения е пострадало най-много от взрива, което отговаря на хипотезата за самоубийствен атентат.

Камикадзето е имал фалшиви американски документи за самоличност.

В архива на САЩ обаче не са открити данни за такова лице.

Премиерът твърди, че заподозреният е заснет ясно от охранителните камери на летището.

Борисов дори помоли прокуратурата да разпространи снимката на предполагаемия атентатор, за да се установи самоличността му.

Тезата бе подкрепена и от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Той уточни, че терористът най-вероятно е носел раница, в която е скрил експлозивите. Камикадзето е активирал бомбата, докато е оставял чантата си в багажното отделение на автобуса. 

„От камерите личи, че това е едно лице, което по никакъв начин не се е отличавало от останалите туристи в района. Съвсем нормално лице с бермуди“, посочи вътрешният министър.

Той подчерта, че съвместната работа със специалните служби на САЩ и Израел продължава.

"Работим с колегите от Интерпол, Европол и ФБР. Успяхме да свалим отпечатъци на атентатора и проверяваме дали някъде ще има засечка с информационните бази на съответните служби", каза Цветанов.

Цветанов обеща районът да се изчисти максимално бързо, за да бъде възстановена работата на летището до 17 ч. днес.

Не такова обаче е мнението на специалистта по сигурността Славчо Велков, според когото е твърде рано да се правят категорични заключения.

Той посочи пред bTV, че около взрива има неизяснени обстоятелства. Велков подчерта, че засега никоя терористична групировка не е поела отговорност за бомбата, каквато е обичайната практика.

Специалистът по сигурността не изключи варианта взривът да е причинен от бомба в багажното отделение.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.07 2012 в 12:15

Няма терорист в света, който да не бъде разпознат от нашият славен премиер. Само един оглед е достатъчен, след което нашият премиер лично съобщава кой е и какво е. След което медиите запяват с общ глас поредната ода за величието Му.
Нищо, че службите и институциите Му мълчаха като пукали часове наред след този отвратителен атентат и никой не знаеше какво става.
Нищо, че само няколко часа след този кървав атентат, на хиляди километри от Бургас, по израелска телевизия бе официално съобщено, че извършителят е камикадзе с обяснение на случилото се.
Нищо, че дори след това съобщение, нашият още по-славен министър на МВР обяви, че щяла да се разглежда и хипотезата за атентат.
Важното е на другия ден всичко да бъде "забравено" и да започне, да се напише, пренапише и обилно и напоително медийно да бъде тиражирана поредната Народна приказка за Всевиждащият и Всеможещият Премиер Слънце.
Добре е, че спецслужбите на МОСАД ще си свършат работата, а от някоя чужда медия ще можем да разберем какво става в България.

19.07 2012 в 09:26

Правилното заглавие трябва да е "Камикадзе взривило автобуса"... Ти като им чуеш терминологията, която използват, как да повярваш, че всички мерки са били взети?!?