Кабинетът по делото на ЕК срещу цифровизацията: Нарушения няма

Мая Младенова 19 септември 2013 в 09:15 2583 3

Телевизия Снимка: sxc.hu
Телевизия Снимка: sxc.hu

Правителството одобри позицията на България по делото, което Европейска комисия заведе срещу страната ни за опорочен процес на цифровизацията на телевизионния ефир.

Европейската комисия иска Съдът на ЕС в Люксембург да установи, че България не е изпълнила задълженията си съгласно изискванията на директивата за конкуренцията, когато е провела конкурсите за избор на оператори на цифровите мултиплекси, и така е ограничила конкурентите.

Според официалната държавна позиция по делото искът на ЕК е недопустим "поради неясно, неточно и непоследователно изложение на твърденията за нарушението", а България е взела необходимите мерки за преустановяване на твърдяното нарушение.

От позицията става ясно, че според държавата монополизирането на цифровия ефир, напук на твърденията на ЕК, няма да има дълготрайни последици в бъдеще, защото през месец май 2013 г. е бил проведен конкурс за още един мултиплекс. (Той обаче на практика е със "замразена роля" в цифровизацията, тъй като не се знае кога ще заработи - б.а.).

Българското правителство не приема и твърдението на Комисията, че е предоставило специални права по смисъла на Директивата относно конкуренцията, като тук се има предвид ограничението за оператори на чужди мрежи да изграждат мултиплекси у нас. Позицията посочва, че България коригирала това ограничение в конкурсите, но после нов чуждестранен участник не се появил.

"Заключението на позицията е, че искът следва да бъде отхвърлен като недопустим или в случай че същият се приеме за допустим - да бъде отхвърлен като неоснователен", завършва документът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!