Quantcast

Кабинетът по делото на ЕК срещу цифровизацията: Нарушения няма

Последна промяна на 19 септември 2013 в 09:15 1912 3

Телевизия Снимка: sxc.hu
Телевизия Снимка: sxc.hu

Правителството одобри позицията на България по делото, което Европейска комисия заведе срещу страната ни за опорочен процес на цифровизацията на телевизионния ефир.

Европейската комисия иска Съдът на ЕС в Люксембург да установи, че България не е изпълнила задълженията си съгласно изискванията на директивата за конкуренцията, когато е провела конкурсите за избор на оператори на цифровите мултиплекси, и така е ограничила конкурентите.

Според официалната държавна позиция по делото искът на ЕК е недопустим "поради неясно, неточно и непоследователно изложение на твърденията за нарушението", а България е взела необходимите мерки за преустановяване на твърдяното нарушение.

От позицията става ясно, че според държавата монополизирането на цифровия ефир, напук на твърденията на ЕК, няма да има дълготрайни последици в бъдеще, защото през месец май 2013 г. е бил проведен конкурс за още един мултиплекс. (Той обаче на практика е със "замразена роля" в цифровизацията, тъй като не се знае кога ще заработи - б.а.).

Българското правителство не приема и твърдението на Комисията, че е предоставило специални права по смисъла на Директивата относно конкуренцията, като тук се има предвид ограничението за оператори на чужди мрежи да изграждат мултиплекси у нас. Позицията посочва, че България коригирала това ограничение в конкурсите, но после нов чуждестранен участник не се появил.

"Заключението на позицията е, че искът следва да бъде отхвърлен като недопустим или в случай че същият се приеме за допустим - да бъде отхвърлен като неоснователен", завършва документът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2013 в 09:28

Както се казва, в затвора няма нито един виновен. Всички са попаднали вътре защото са ги набедили, адвоката им не си е свършил работата, или съда е бил пристрастен. Вместо да не приема това или онова българското правителство да вземе да изпълнява договорите, които е подписало, с които е приело дадени условия, а не да демагогства. Всичката му работа е такава, но ЕС не е като протестиращите - да ги обявиш за маловажни и платени и да си решиш проблема. И с пращане на автобуси с мангали в Брюксел, мисля че няма да им се получи, каквито и плакати да опънат.

19.09 2013 в 09:25

Всичко това го напарви станишев, каква друга позиция да заеме сега, освен този очевиден тъпизъм?!

19.09 2013 в 09:22

Какви мерки точно е взела България? Ще контролира току що създадения монопол на КТБ и Бюрека?