Финансовият министър уклончив за изваждането на държавните пари от КТБ и ЦКБ

Александра Маркарян 31 май 2013 в 11:33 8248 9

Служебният финансов министър Калин Христов (вляво) и наследилия го в кабинета
Служебният финансов министър Калин Христов (вляво) и наследилия го в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов. Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Петър Чобанов отговори уклончиво на въпрос остава ли в сила решението на служебния кабинет, забраняващо над 25% от държавните пари да бъдат концентрирани в една банка.

"Трябва да видим дали е работещо. Дали е работещо, не знам. В момента не мога да отговоря, тъй като не съм анализирал добре точно какви са правилата, но и в медиите излязоха достатъчно публикации, че са оставени вратички, по които те биха могли да бъдат заобикаляни, така че трябва да видим какво е рационалното в това решение, за да можем да видим оттук нататък как ще се действа", заяви Чобанов в интервю за bTV.

Решението, взето по инициатива на служебния премиер Марин Райков, бе провокирано от факта, че огромна част от парите на държавните предприятия са концентрирани в Корпоративна търговска банка. Той задължи министерствата да публикуват данни къде са парите им. При огласяването им стана ясно, че концентрация на държавни пари има както в КТБ, така и в ЦКБ.

Чобанов бе доста по-уверен относно друго намерение за промяна - за забрана на офшорки да кандидатстват при обществените поръчки.

"Не е отпаднала идеята, въпросът е да видим как ще бъде реализирана", каза министърът.

Предстоят промени в Закона за обществените поръчки, които да осигурят по-голяма прозрачност и електронизация на поръчките, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!