Гардът, заловил атентатора на Доган, съди НСО

Юлиан Христов 01 април 2013 в 12:16 4054 0

Уволнения полк. Георги Райков. Снимка: Сергей Антнов
Уволнения полк. Георги Райков. Снимка: Сергей Антнов

В Административния съд София в понеделник стартира делото на бившия охранител от НСО полк. Георги Райков, в което той обжалва уволнението му от службата.

Райков беше отстранен от работа заради инцидента от 19 януари, когато Октай Енимехмедов насочи пистолет в главата на бившия лидер на ДПС Ахмед Доган. По време на конгреса на ДПС Райков е отговарял за авангарда - хората, които са охранявали подстъпите към залата в НДК, където се проведе партийния конгрес. Райков беше първият гард, който обезвреди Октай Енимехмедов и се опита да го опази от побоя, който делегатите от ДПС му нанесоха.

Заедно с Райков, заради инцидента, беше уволнен и шефът на личната охрана на Доган, а други шестима служители получиха дисциплинарни наказания.

След старта на делото днес пред журналисти Райков беше категоричен, че уволнението му е неправомерно. Той припомни, че в разговор с шефа на НСО бриг. генерал Тодор Коджейков, е предложил конкретни мерки за охрана на мероприятието на ДПС. „Надявам се делото да е изцяло в моя полза, тъй като този административен акт, е изключително несправедлив. Не е единствено и основно подмяната на документи и това, че съм искал мерки, които са се оказали правилни, и които впоследствие бяха наложени. Моите искания са били правилни”, обясни полк. Райков.

Адвокатът на Райков Емануил Йорданов каза, че е поискал разпита на двама служители от НСО, без да уточни кои са те. Той обясни, че шефът на НСО няма да бъде призоваван като свидетел, тъй като именно той е подписал уволнението на Райков. Йорданов обясни, че по делото са приложени доказателства, които обясняват донякъде какво се е случило. „Има един безспорен факт, че човекът, който е задържал нападателят, е бил именно Георги Райков и за благодарност - той е бил уволнен“, коментира Йорданов.

„Хората, които трябваше да носят отговорността, се скриха. Уволнен е човекът, който залови нападателя, а други продължават да са на служба, въпреки че в деня на инцидента трепереха като малки храсти пред вашите камери”, обясни Йорданов. „Ние говорим за едно време на крайна безотговорност по високите етажи на властта. На първо място - говоря за началника на НСО и на второ място говоря за вицепремиера, който отговаря за сигурността – Цветан Цветанов”, посочи още Йорданов.

Вътрешна проверка на службата след атентата срещу Доган показа, че броят на охранителите на конференцията е бил достатъчен, но началникът по охраната на мероприятието е разположил по неправилен начин хората. Освен това е бил неосигурен и подходът към трибуната, от който Октай Енимехмедов се качи на трибуната при Доган. Служителите били оставени на дистанция, което не им е позволило да неутрализират атаката. Според шефа на НСО хората от авангарда не трябва да допускат когото и да било да минава през охраняваните подстъпи, а ако това се случи, незабавно трябва да информират останалите си колеги. Според него обаче действията на служителите след неутрализирането на нападателя са били адекватни.

Допускането на въоръжен човек до конференцията на ДПС от НСО обясниха с искане от партията. От там обяснили на гардовете, че вътрешната охрана на конференцията ще се извършва от частна охранителна фирма - „Крон“, която имала отговорност за пропуск на гостите.

Следващото заседание по делото на полк. Райков е на 20 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови