Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Йонко Грозев: Ново решение на КС би оправило кашата с Пеевски

OFFNews 13 октомври 2013 в 12:00 2613 5

Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС
Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС

Едно ново решение на Конституционния съд (КС) за Делян Пеевски ще бъде важно не само, за да каже ясно, че той не може да е депутат, но и също би могло да оправи кашата, която парламентът създаде, опитвайки се да спаси мандата на Пеевски.

Това коментира адвокат Йонко Грозев от "Движение България на гражданите" в предаването "Неделя 150" на БНР по повод внесеното в петък от Реформаторския блок искане до президента да сезира наново Конституционния съд по казуса с депутата от ДПС.

В опита си да спаси Пеевски след гражданското недоволство и да запази депутатското му място, парламентът на практика извършва нарушаване на Конституцията, отменяйки първоначалното си решение за избора му като председател на ДАНС. Към онзи момент Делян Пеевски е бил избран, подал е оставка като народен представител и е положил клетва като шеф на ДАНС. С тези си действия той вече представлява изпълнителната власт и Народното събрание няма конституционни правомощия да отмени решението си за избор, без да наруши принципа за разделение на властите, мотирива се Грозев. Това е сблъсък между властите и узурпиране на правомощия от страна на Народното събрание, смята той.

Според Грозев самото решение на КС не дава абсолютна яснота за статута на Пеевски. "Понеже знаят колко е абсурдно е решението им, КС е замазал становището си така, че да не може да бъде разбрано", коментира още Йонко Грозев.

Грозев обясни, че ако президентът или другите институции решат да сезират съда за ново гледане по казуса, очакванията са той просто да каже дали едно решение на парламента е противоконституционно или не, а не да взима управленски решения като това кой и как да е председател на ДАНС. Според него КС може да излезе с решение в рамките на два месеца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews