Реформаторите чакат съдействие от президента за ново искане до КС за Пеевски

Последна промяна на 11 октомври 2013 в 16:33 1795 4

Реформаторският блок иска ново разглеждане на казуса
Реформаторският блок иска ново разглеждане на казуса "Пеевски" от Конституционния съд

Реформаторският блок внесе днес правно становище с предложение до президента Росен Плевнелиев за сезиране на Конституционния съд по казуса Делян Пеевски.

Седемте партии и представителите на Гражданския съвет настояват държавният глава с правомощията му, дадени по Конституция, да отправи ново искане КС да обяви за противоконституционно Пеевски да бъде народен представител.

Две са нещата, които реформаторите представят като аргументи за искането си. Първо - те настояват да се отправи тълкувателно питане до КС дали с акта на избор на Пеевски се прекратява автоматично мандатът му като депутат или е необходимо изрично той да подаде оставка. Според експертите на блока пълномощията се прекратяват с акта на избор, тъй като той има правопораждащ ефект, а несъвместимостта е ясно е разписана в чл. 72 от Конституцията на страната.

Второ - реформаторите настояват да се обяви за противоконституционно решението на парламента за отмяна на решението за избор на Пеевски за шеф на ДАНС. Това решение за отмяна нарушава принципа за разделение на властите, аргументират се юристите на блока, като се позовават на чл. 84, т.8 от Конституцията.

Тези два въпроса не са засегнати в решението на Конституционния съд от понеделник и именно затова от блока вярват, че едно ново преразглеждане на казуса, което отговаря на тези въпроси, ще доведе до справедливо решение, за което българската общественост има очакване.

Освен до президента Реформаторският блок внесе предложението си и до всички останали институции, които имат право да сезират Конституционния съд - Главния прокурор, Министерски съвет, председателя на парламента, Върховния касационен и Върховния административен съдилища.

Време е всяка институция да се определи от коя страна на бариерата застава, коментира Петър Москов от ДСБ на влизане в президентството.

Това, което ние днес питаме, е има ли право Народното събрание да нарушава Конституцията, посочи още той.

По думите му искането на блока е възможност Конституционният съд да се върне към основната си фукция на фундамент на държавното устройство от това, в което се е превърнал - поддръжник на мафиотската инфилтрация на всички нива в държавата.

От блока бяха категорични, че искането им съдът да обяви за неконституционно оставането на Пеевски като депутат по никакъв начин не означава, че подкрепят възможноста той да е и председател на ДАНС.

Изборът му на този пост беше един дивашки акт, който изправи на нокти десетки хиляди български граждани, което и прекрати мандата му, коментира социологът Цветозар Томов от Гражданския съвет.

Всеки опит с юридически хватки той да бъде възстановен в парламента не кореспондира с морала и не може да се счита за нормално, категоричен беше той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.10 2013 в 16:48

академик лечева: жалък си, балкански! на всяка манджа - мерудия!

11.10 2013 в 19:33

Айде малко по-обективно. За министър може и да става, но не и за президент. Тази роля не му подхожда, само мъчи себе си и околните. Случайно изскочи дотам. Ако успее да избута пълен мандат, ще бъде някакво чудо.

11.10 2013 в 19:27

Не, защото омбудсманът е юрист - няма да се излага по третостепенни въпроси, пък и това с нищо няма да засегне правата на обикновения гражданин.
Голям конституционен въпрос - Пеевски да се връща ли като депутат, или да дочаква евроизборите напролет, като следовател ? :)
И аз да съм на мястото на омбудсмана, няма да се навия.
Още повече - нищо не им пречи на творците на искането да пишат на всички. В ГЕРБ има достатъчно депутати без работа.

11.10 2013 в 17:22

Омбудсманът също може да сезира КС... въпросът е, защо никой не разчита на него за нищо?
Явно в цялото държавно управление само Плевнелиев става за нещо...