Радан Кънев: Кариерата на Пеевски синтезира пороците на властта

OFFNews 11 октомври 2013 в 22:53 4489 14

Радан Кънев /Снимка: bnt.bg/
Радан Кънев /Снимка: bnt.bg/

„Страстта, с която Делян Пеевски е защитаван и назначенията, които получава, изглежда прави за управляващите неговата личност важна“, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в предаването „Панорама“ на БНТ.

Кънев отговори на въпроса защо Пеевски е токова важен за Реформаторския блок. Повод за въпроса е искането на блока до Конституционния съд да бъде обявено за противоконституционно оставането на Делян Пеевски в парламента.

„За нас той е важен заради шеметното му кариерно развитие от неговото почти детство, което синтезира всички пороци на бългърската публична власт. Преди да е висшист е член на борда на Пристанище "Варна", веднага след завършване на висшето си образование става следовател по странен параграф, незабавно след това е заместник-министър, началник на държървния резерв, отстранен за корупция и върнат 20 дни по-късно от Сергей Станишев, след това е освен собственик на огромна медийна империя, народен представител, който не влиза в парламента, но е важно да стане шеф на ДАНС“, поясни Кънев.

„Аз познавам и това, което се случва в българското правосъдие, и това, което става в българската администрация и говорим за огромни проблеми, по-голямата част от тях зародени още в началото на 80-те години. Българското правосъдие е пробито много преди 10-ти ноември, българската администрация е пробита от началото на 80-те години, а може би и от доста по-рано. Роднинството, шуробаджанащината са били водещи в България за съжаление и преди 100 години. Ние сме изправени пред вековни язви на българското общество, много засилени напоследък, с едно фактическо превземане на държавата от мафиотски кръгове и ако някой си е мислил, че тази борба може да бъде лесна и че може да бъде спечелена на едни избори или за един мандат, то очевидно този човек се лъже“, каза още Кънев.

Той добави, че лявото и дясното идват, след като има дъражва, а държавата исторически са три неща - съд, полиция, армия. Впоследствие става и някакава регулация на икономиката, и някака социална политика, отбеляза Кънев.

„Там, където води корупцията, няма дори правосъдие, няма дори МВР, няма фактически противоборство между ляво и дясно. Нашата борба е да заработят тези институции“, добави лидерът на ДСБ. Според него, на последните избори, благодарение на поредица от слабости в десницата, един много широк кръг хора с десни убеждения е подкрепил БСП, защото е бил силно разочаровани от управлнеито на ГЕРБ.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!