Йонко Грозев: Евродокладът е балансиран и верен

Юлиан Христов 18 юли 2012 в 15:08 1307 0

Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС
Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС

Докладът на ЕК е балансиран и представлява вярна оценка на състоянието на системата на правосъдие и вътрешен ред в България. Той отчита факта, че на практика има промени единствено в законодателството, но приложението на това законодателство не се случва.

Това каза пред OFFNews.bg Йонко Грозев, секретар на „Движение България на гражданите“ в коментар за излезлия евродоклад.

Според него формулировките от предходните години, в които е отчитано наличието на политическа воля за справяне с проблемите на организираната престъпност, корупцията и цялостна реформа на съдебната система, вече не присъства в доклада.

„Вместо това има доста критични оценки за това, че в нито една от областите, които се следят от доклада, на практика няма сериозен напредък. Това е най-важната част от политическата оценка на доклада, че на практика за последните три години правителството не е постигнало никакъв напредък в тези области, в които то заяви в началото на своя мандат.

Според Грозев в доклада се отчита казваното много пъти от наблюдатели и експерти за това, че няма реформа в тези сектори.

Той смята, че един продължаващ мониторингов механизъм би бил положителен за страната ни.

„Това е положително развитие, защото България е една млада демокраця и оставена сама на себе се доста трудно успява да дължи вярната посока и често губи ориентация. Именно за това наблюдението на ЕК е нещо, което ни помага за това да не губим посока и помага да успяваме да държим като приоритетни неща, които са важни за развитието на страната“, каза той. В коментар за арестите в навечерието на доклада Йонко Грозев каза, че на пръв поглед те изглеждат важно събитие. „Има известен скептицизъм, с който реагираме на тях. Вече имаше немалко случаи, в които правителството е използвало такива полицейски акции по много показен начин именно за постигане на медиен политически ефект. Надявам се, че този път няма да бъде така“, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!