Изплащат еднократните помощи след земетресението от утре

Мадлен Шишманова 30 май 2012 в 12:08 1760 0

Така изглеждат къщите в Дивотино след земетресението. Снимка Сергей Антонов.
Така изглеждат къщите в Дивотино след земетресението. Снимка Сергей Антонов.

От утре хората, пострадали при земетресението в Перник, ще могат да получат еднократната помощ от 325 лева. Това съобщи днес пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Еднократна помощ ще получат пострадали от Пернишко, Радомирско, София-област.

1600 молби за помощ са подадени до момента, сочи доклад на социалния министър Тотю Младенов. Според него бройката на молбите за помощи ще продължава да расте. Възможно е да достигне 2000, заяви Младенов.

До вчера общата сума, която ще бъде изплатена за обезщетение бе 900 000 лева.

"До края на деня, който е кандидатствал, влиза в постановлението, разписва се, и от утре започват да получават пари. Ако се наложи, ще направим след седмица и допълнително постановление", допълни Симеон Дянков.

Щетите след земетресението са оценени на 4,3 милиона лева - в София - 1,3 милиона лева, а в Перник щетите са в размер на 3 милиона лева.

"Щетите по инфраструктурата от земетресението в Перник са по-малко от 10-20 млн. лв.", обясни Дянков, след като кметът на Перник Росица Янакиева заяви, че за възстановяването на града ще са нужни поне 10 милиона и то само за покриването на щетите по обществените сгради. "Не виждаме такива щети. Аз лично ходих на 4 обекта - три детски градини и училище, за които има отпуснати 5 млн. лв.", заяви Симеон Дянков. В момента още се преценяват щетите, но финансовият министър е категоричен, че "най-накрая сумата ще се окаже доста по-малка, отколкото се говори".
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови