Излъчваме директно протеста срещу забраната за пушене

Последна промяна на 22 ноември 2012 в 07:58 3639 48

Национален протест за отмяна на тоталната забрана на пушенето в заведенията се проведе в няколко града.   Снимка: Сергей Антонов

Национален протест за отмяна на тоталната забрана на пушенето в заведенията организират днес представители на собствениците на заведения в България.

OFFNews ще излъчи наживо протеста в столицата.

Шествия са планирани в София, Варна, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново и Бургас.

В столицата протестът е с начален час 15.30 пред Народното събрание.


Streaming live video by Ustream

Забраната за пушене в закрити обществени места влезе в сила на 1 юни тази година.

По експертни разчети икономическите ефекти от забраната се изразяват в над 228 млн. лв. по-малко приходи за бюджета годишно. Според НСИ към края на третото тримесечие заетите лица в хотелиерството и ресторантьорството намаляват с 10 700 души, което прави сектора с най-висок процент намаляване на заетостта, посочват в мотивите си собствениците на заведения.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2012 в 16:16

само в 5 страни в ЕС е наложена пълна забрана на тютюнопушенето. Това са Ирландия, Великобритания, Гърция, Испания и Италия. В три държави - Унгария, Гърция и Испания са отчетени социално-икономически вреди от забраната и са предприети мерkи за отмяната й. Смекчен е режимът в Хърватска и Холандия, а в края на септември, тази година, пълната забраната беше отменена с референдум в Швейцария.

23.11 2012 в 16:22

Разгеле, разбрахме се :)

23.11 2012 в 16:02

Е прав си, ти ходи по барове, аз ще ходя по клубове :D .

23.11 2012 в 15:51

Друже, ти не разбираш. Аз не съм променил, а и нямам намерение, навиците си. Все още си пуша в бара в който се виждам с аверите. Просто собственикът или го е подкарал съвсем нелегално или плаща яки подкупи на когото трябва и вътре си се пуши а достъпът е ограничен. И това не е единственото такова заведение, пък и все повече ще стават. И в крайна сметка просто едни солидни пари няма да отиват в бюджета а ще се въртят на черно и сиво.
:) А колкото до целите - ти задявай момите, аз по барове ходя за друго. Важното е както ти да можеш да си правиш кефът, да мога и аз.

23.11 2012 в 15:15

Какви са тез данъци несъбрани? Парите от непосещение на заведения за тютюнопушене са дадени другаде за други отрасли или заведения, недей така наивно моля.

Бюджетът би се напълнил от съвсем други неща - по-добре избери вместо крадлив олигарх, някой друг дето ще ти обърне внимание, да имаш работа, да ти е спокойно вечер и така нататък.

Тютюнопушенето не е забранено - пуши си навън или в къщи. Изобщо не можеш да сравняваш така на едро със забранената дрога! Едното е частична забрана където работят хора, клубове където целите са други (да свалиш момиче), а не да напластиш 3 слоя цигарен дим и да изтровиш народа.

Това, че си свикнал на някакъв навик, да си ходел с аверите някъде - всеки е свикнал на нещо. Като се промени, ще си намериш друг начин.

23.11 2012 в 09:49

" Всеки избира къде да е, понякога прави компромиси но избора е лично негов." Избора на пушача да остане в помещение за непушачи и да не пуши е негов .. Непушача като не иска да го тровят няма да седи при пушачи или ще седи но решението отново си е само негово. След като няма желание да го тровят избира и той къде да бъде. Елементарно! Това е свободния избор на всеки един човек.

22.11 2012 в 19:14

Със забрани и сухи режими никога нищо добро не е постигнато. Предният вариянт беше най - разумен, само трябваше да се завиши контролът, даже можеше да се направят по- сериозни данъците за местата за пушачи и така равновесието щеше да го има като заведения и потребление, пък и за бюджета по- добре.
Сега когато забраната е тотална, само ще се налеят пари в сивата икономика, за сметка на държавата. Аз и сега вече си ходя да пия кафе с цигарка с аверите в едно заведение под прикритие. Човекът го е направил изключително приятно, и можеш да влезеш само ако те доведе някой и тоя някой има карта за вратата. Но защо трябва да се правим на маймуни и да губи обществото от неприбрани данъци? Това е точно като с проституцията и меката дрога - всички занаят, ако поискат откъде и коклко да платят, ако да е незаконно, потреблението си е като за легално, само дето данъци не се плащат а всичката пара отива при конкретни хора. Но народът се кефи на рестрикции на думи и псевдоморал. Е щом ви влече....

22.11 2012 в 19:12

Със забрани и сухи режими никога нищо добро не е постигнато. Предният вариянт беше най - разумен, само трябваше да се завиши контролът, даже можеше да се направят по- сериозни данъците за местата за пушачи и така равновесието щеше да го има като заведения и потребление, пък и за бюджета по- добре.
Сега когато забраната е тотална, само ще се налеят пари в сивата икономика, за сметка на държавата. Аз и сега вече си ходя да пия кафе с цигарка с аверите в едно заведение под прикритие. Човекът го е направил изключително приятно, и можеш да влезеш само ако те доведе някой и тоя някой има карта за вратата. Но защо трябва да се правим на маймуни и да губи обществото от неприбрани данъци? Това е точно като с проституцията и меката дрога - всички занаят, ако поискат откъде и коклко да платят, ако да е незаконно, потреблението си е като за легално, само дето данъци не се плащат а всичката пара отива при конкретни хора. Но народът се кефи на рестрикции на думи и псевдоморал. Е щом ви влече...

22.11 2012 в 18:53

Ама какво общо имат моите спомени и преживелици с принципни въпроси? И все пак за да ти отговоря - аз друже, кога беше старата наредба си ходех да вечерям предимно в места за непушачи, защото в кампанията ни има деца и бременни дами спорадично и разбира се пушачите сред нас се съобразяваме с тези които не са. Това обаче, дали и с кого искаш да вечеряш, смятам че е въпрос на личен избор и предпочитание, а съобразяването и с възпитание и манталитет. Пък да няма място където да се пуши е същата кретения като да се пуши на всякъде. Няма рестрикция, която да породи толерантност и възпитание, хеле пък у булгароскотовете и сила свише не мое помогне...

22.11 2012 в 18:00

Ами и сега имаш избор тогава - не пушиш или оставаш с НЕпушачите. Въпрос на личен избор