Изключват ВМЗ Сопот от забранителния списък за приватизация

Елица Мартинова 23 януари 2013 в 15:32 1915 2

ВМЗ Сопот
ВМЗ Сопот

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат ВМЗ Сопот да бъде изключен от забранителния списък за приватизация. От него ще се извадят и търговските дружества „Международен панаир – Пловдив” АД и Национална агенция „Музика” ЕООД.

Разглеждането на закона бе внесено като извънредна точка от дневния ред. Със 76 гласа „за“, 8 „против“ и двама „въздържал се“ народните представители одобриха предложението, внесено от Диан Червенкондев от ГЕРБ.

В мотивите на внесените промени се посочва, че състоянието на ВМЗ Сопот е изключително тежко.

„При обявяването на дружеството в несъстоятелност е твърде вероятно работниците и служителите изобщо да не получат възнагражденията си, а заводът да бъде разпродаден „на парче“ и да не запази своята цялост. С оглед на това, единствената и бърза възможност е приватизацията, но при по-облекчени условия от поставените в приетата вече стратегия“, гласят още аргументите по предлаганите изменения.

Законопроектът предизвика горещи дебати в парламента, заради което народните представители удължиха работното си време.

„Провалихте се в приватизацията и предлагате да няма условия, които да защитават националните интереси и тези на работещите във ВМЗ. Защо са включени в този списък тези предприятия? Защото те са с особена значимост за българската икономика и за развитието на България“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от „Коалиция за България“ Петър Мутафчиев.

Тезата бе подкрепан от колегата му Румен Петков, който предупреди, че управляващите искат да унищожат ВМЗ Сопот.

Позицията на ГЕРБ  по въпроса бе защите от вносителя на законопроекта Диан Червенкондев.

„С най-големи загуби, въпреки договорите, въпреки пазарите, въпреки управлението на Тройната коалиция, ВМЗ е именно при вас, през 2008 г.“, отвърна на обвиненията депутатът на управляващите.

Заедно с предприятието в Сопот, от забранителния списък се изваждат и търговските дружества "Международен панаир – Пловдив” АД и Национална агенция „Музика” ЕООД.

Според Червенкондев и останалите вносители на предложението държавното участие в "Международен панаир - Пловдив" АД - 49,63%, е недостатъчно и България не извлича достатъчно дивиденти.

Състоянието на Национана агенция "Музика" ЕООД пък е определено като "безперспективно", поради което дружеството сподели съдбата на ВМЗ Сопот и "Международен панаир - Пловдив" АД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!