Изгубен в превода: Цветлин Йовчев цитиран погрешно в интервю за Би Би Си

17 юли 2013 в 16:58 1691 7

Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветлин Йовчев опроверга на пресконференция днес думите, с които е цитиран в два материала на Би Би Си. Оказа се, че е бил цитиран погрешно, след като е дал интервю за руската секция на британската медия.

Материалът, публикуван в сайта на Би Би Си.В публикувана на сайта на Би Би Си в  2:55 ч. (GMT) дописка на руски език се казва:

„Министърът на вътрешните работи на България Цветлин Йовчев призна, че властите на страната засега нямат план за снижаване на растящата протестна активност сред населението.

По думите на Йовчев колкото по-дълго продължават протестите, толкова по-голяма става вероятността от насилие”.

В публикувания по-късно същия ден репортаж от България на английски, озаглавен "Търпението в България се изчерпва", отново е цитиран Цветлин Йовчев.

В текста се казва: "Той обаче признава, че настоящият застой в отношенията между държавата и улицата не може да продължи. Oсновното искане на протестиращите няма да бъде изпълнено. Оставката на правителството би довела до задълбочаване на кризата.

Министърът е цитиран още с думите: "Ако позволим протестите да продължат дълго и тези хора да не могат да видят истински 

Би Би Си-английска версия

механизъм, който би разрешил проблемите им, това би било първата стъпка към радикализацията."

Журналистът Ник Торп цитира Йовчев и с думите:

- "Най-важната група хора са тези, които спонтанно отиват на протеста срещу това, че те не са представени в политическата система, и срещу... липсата на правосъдие";

- "Ние трябва да слушаме внимателно тези хора и да подкрепяме правото им на протест";

- „Засега нямаме ясен план”.

За да изясни ситуацията, днес министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви пред агенция "Фокус":

„Никога не е ставало дума за план, който „да се справи” с протестите - винаги съм говорил, че тези протести изразяват това, че в България има криза. Тази криза трябва да бъде разрешена с активното участие на всички институции и по такъв начин, че да има активна обществена подкрепа. Необходим е такъв план, в рамките на който, хората, които в момента протестират, трябва да могат да намерят отговор и на своите очаквания, и на своите желания”.

На пресконференция по-късно той повтори тезата си, че няма план за справяне с протестите и не е заявявал, че „има нарастващи протести”, нито пък се е съгласявал с подобно твърдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови